‘ZVALA SAM PAUKA I OTPILILI SU ME’ Evo kada vam smiju dići auto, ali i kada pauk služba to neće učiniti!

Nepropisno parkirana vozila vječiti su izvor frustracije mnogih Zagrepčana. Našoj redakciji svakodnevno stižu upiti čitatelja i prigovori na automobile koji su parkirani na nogostupima, područjima pod žutim oznakama i tamo gdje postoje prometni znakovi koji upozoravaju kako je parkiranje zabranjeno.

‘ISPROBALI SMO SVE MOGUĆNOSTI’ Automobili zauzimaju svaki slobodan kutak, stanari u očaju: ‘Nitko nije poduzeo ništa’

Jedna čitateljica javila sam se s negativnim iskustvom. Svoj je automobil parkirala ispred stambene zgrade u kojoj živi, da bi se neugodno iznenadila kada je nekoliko sati kasnije došla do svog vozila i shvatila da u njega ne može ući jer joj je ulaz u automobil potpuno blokirao drugi vozač. A tek kad je pozvala ”pauka” neugodno se iznenadila.

”Razmak između mog i njegovog auta bio je par centimetara. Zvala sam pauka i izvisila. Imam automobil iz 2002. godine pa nije da mogu kliknuti na ključu da se otključa na daljinu i uđem kroz gepek ili preko suvozačevog mjesta. Na kraju sam, nakon što me pauk otpilio da ne može dići taj auto, 45 minuta manevrirala da uđem u automobil i jedva sam uspjela zavući ruku da otključam nekako automobil i uđem s druge strane”, ispričala nam je bijesna Zagrepčanka kojoj nije jasno zašto pauk u toj situaciji nije želio dići automobil.

Istražili smo stoga u kojim slučajevima pauk automobile diže i premješta i koje su uopće njegove ovlasti.

Foto: Zagreb.info

Naime, ako netko nepropisno parkira svoj automobil, za očekivati je kako će mu komunalni redar ostaviti kaznu za taj prekršaj. No, nesavjesne vozače ponekad dostigne veća kazna, odnosno premještaj i odvoz vozila.

Iako ono možda hipotetski i ne smeta nikome, odluku o premještanju nepropisno parkiranih vozila donosi ovlaštena službena osoba MUP-a Policijske uprave zagrebačke ili Komunalnog redarstva grada Zagreba, objašnjavaju iz Holdinga.

Policajac donosi odluku

Procedura započinje uočavanjem nepropisno parkiranog vozila, koje djelatnik “pauka” fotografira digitalnim aparatom. Potom fotografije i popunjen zahtjev za premještanje šalje policajcu koji se nalazi na deponiju za premještanje vozila.

Sljedeći je korak obrada zahtjeva u kojem policijski službenik pregledava forografije i zahtjeve za premještanje i na temelju njih utvrđuje ima li zakonske osnove za odobrenje premještanja.

Nakon toga djelatnik “pauka” pregledava obrađene zahtjeve te po nalogu policajca započinje s dizanjem automobila koje ostavlja na deponiju. Tamo se registrira dolazak vozila, naplaćuje se usluga premještanja i izdaje sva potrebna dokumentacija.

Kad pauk diže auto?

Iz Holdinga napominju kako, s obzirom na prekršaj u kojem se nalazi parkirano vozilo, uz policajca nalog za premještanje može odobriti i komunalni redar.

SAMO ŽELI PROĆI: Godinama se bezuspješno bori protiv ‘divljeg’ parkiranja: ‘Zovem policiju i čekam, ali nikad nitko ne dođe’

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, automobil se smije ukloniti sljedećih u 12 situacija, odnosno ako je ostavljen:

Službi za premještanje i blokadu vozila građani se mogu obratiti u bilo koje doba i noći ako nepropisno parkirano vozilo onemogućuje kretanje njihovih vozila ili ako uoče automobil koji svojim nepropisnim parkiranjem ugrožava promet u Zagrebu.

Ako vam je pauk odvezao auto, možete ga naći na jednom od dva deponija za odlaganje nepropisno parkiranih vozila. Tamo se preuzima uz predočenje prometne dozvole i osobnih dokumenata. Uz vozilo se preuzima i zapisnik, odnosno račun, a službenik na deponiju naplaćuje uslugu premještanja vozila i izdaje svu potrebnu dokumentaciju.

Ukoliko imate pitanje za gradske službe, pošaljite nam na desk@zagreb.info, a mi ćemo ih pitati sve što vas zanima.

The post ‘ZVALA SAM PAUKA I OTPILILI SU ME’ Evo kada vam smiju dići auto, ali i kada pauk služba to neće učiniti! appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version