Zapetljani interesi, premijera predstave koju režira Aleksandar Švabić, igra u kazalištu Komedija u subotu, 20. travnja 2024. godine

U kazalištu Komedija u subotu, 20. travnja 2024. godine s početkom u 19:30 sati održat će se svečana premijera predstave “Zapetljani interesi”. Predstavu režira Aleksandar Švabić, prema prijevodu Nikoline Židek. Dodajmo da se ova djelo u originalu naziva “Los intereses creados”, napisao ga je španjolski dramaturg Jacinto Benavente y Martinez. A autorski tim, uz redatelja Švabića, čine i asistent redatelja Damir Klemenić, koji potpisuje i scenski pokret, dramaturginja Nina Bajsić te scenograf Matija Blašković. Spomenimo da je kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović, a skladatelj Matija Antolić.

Predstavom Zapetljani interesi kazalište Komedija pred publiku donosi najizvođeniji komad španjolskog nobelovca Jacintoa Benaventea. Oslanjajući se na tradiciju commedie dell’arte koja u vrijeme objave komada 1907. godine doživljava neku vrstu ponovnog procvata zahvaljujući modernistima koji u potrazi za novim kreativnim konceptima odbacuju idealizam i visoku umjetnost, Benavente poseže za dobro poznatom formulom ove komediografske tradicije. Tako jeftinim alatima progovara o važnim temama. U duhu commedie dell’arte, preko arhetipskih likova vođenih površnim, niskim motivima, ukazuje na nepromijenjivost ljudske prirode i svevremenu problematiku društva koje počiva na materijalnim vrijednostima.

Iako komad smješta u zamišljeni grad na početku 17. stoljeća, nazivajući likove “marionetama od kartona i krpa, grubih niti, vidljivih pri slabom svjetlu čak i onim najkratkovidnijima”, upozoravajući gledatelja da se radi o lakrdiji sulude radnje koja nema veze sa stvarnošću, evidentno je da inspiraciju crpi iz svakodnevice koju možemo nazvati i vlastitom. Dinamični zaplet ove komedije tako proizlazi iz bezobzirne težnje likova za usponom na društvenoj ljestvici. Ali i virtuoznosti pomoću koje protagonist Krispin uspijeva pronaći saveznika u svakome tko mu se nađe na putu.

“Zapetljani interesi” je drama koja se bavi ljudskim životnim usponima i padovima

Zalutavši u spomenuti grad, Krispin će sa svojim dobrodušnim i naivnim partnerom Leandrom odlučiti stati na kraj njihovom dosadašnjem životu lutalica. I tako je osmislio plan kojim će Leandra oženiti za kćer najimućnijeg građana, gospodina Pulčinele. Na tom putu pomažu mu likovi različitih društvenih slojeva. A njih, nanjušivši njihove slabe točke, bez puno muke okreće na svoju stranu.

“Pohlepa, profiterstvo, karijerizam i koristoljublje dio su ljudske prirode koje autor komada vješto ismijava. Ali i podsjeća na nepromijenjivost društvenih obrazaca i čovjekovih ideala. Predstava Zapetljani interesi, međutim, s publikom današnjeg vremena može rezonirati intenzivnije no ikada. I to upravo zato što tematizira svijet izvrnutih značenja i vrijednosti u kojem svjedočimo dominaciji slike nad stvarnošću, iluzije nad istinom. Svijet u kojem će se zapetljati interesi ovih likova svijet je laži i pretvaranja koji, pokazat će se, može raspetljati samo istina. I to ona na kojoj inzistiramo. Čak i kad od nje nemamo nikakve koristi”, rekla je Nina Bajsić.

Osim premijerne izvedbe, predstava Zapetljani interesi je na rasporedu i pretpremijerno u petak, 19. travnja. A ostale izvedbe planirane su 23. travnja te 3. i 11. svibnja 2024. godine. Dodajmo da glumački ansambl čine Ana Magud, Nina Kaić Madić, Ružica Maurus, Dubravka Ostojić, Dajana Čuljak, Ivan Magud, Bernard Tomić, Roko Sikavica, Fabijan Pavao Medvešek, Ervin Baučić i Ognjen Milovanović. A Jacinto Benavente y Martinez (12. 8. 1866 – 14. 7. 1954.) jedan je od najpoznatijih španjolskih dramatičara dvadesetog stoljeća. Godine 1922. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost, u čijem je obrazloženju istaknuto da je dobiva za “nevjerojatne vještine kojima nastavlja najsvjetlije tradicije španjolske drame”. Više o ovom piscu doznajte na Wikipediji.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version