Svi bismo voljeli da je hrana koju pripremamo sa što manje pesticida, aditiva i drugih tvari. Mnogi zato kupuju na tržnicama gdje hrana, kako često uvjeravaju, nije tretirana, već uzgojena na prirodan i ekološki način.
Dok dio Zagrepčana vjeruje da je voće i povrće koje su uzgojili mali obiteljski poljoprivrednici zdravije i kvalitetnije od onog što bismo pronašli u trgovini brojni su oni koji svjedoče drugačijim situacijama na tržnici.
Kumice ih uvjeravaju, ali Zagrepčani ne vjeruju: ‘Zato zaobilazim tržnice’
“Susjeda dan prije kupuje povrće u voće u hladnjači”
“Ma ne samo da nas uvjeravaju da nije špricano, nego i da je 100%njihov proizvod, a mrkvu izvlače ispod stola iz iste vrećice kao što se kupuje i na hladnjačama”, napisala je jedna čitateljica komentirajući članak o voću i povrću na tržnicama.
Razni primjeri su se samo nizali.
“Već 15-tak godina je uobičajeno da na placu prekupljeno voće i povrće prodaju starije žene. Ja imam susjedu koja dan prije kupuje povrće u voće u hladnjači i svako jutro prodaje na placu. Čisto domaće, neprskano, tako je to nažalost, malo je malo onih koji imaju baš čisto svoje uzgojeno.”
“Ovi preprodavači kupe voće i povrće na zelenoj tržnici ili gdje već, a onda doslovno iznajme neku kumicu da im to prodaje na placu pod domaće, već viđeno 100 puta na Dolcu.”
Na vrelom Dolcu mlada prodavačica spašavala ljude: ‘Sruše se pa im se pozove hitna i donese voda’
Domaće banane
“Mojom ulicom prođe milion automobila, ali susjeda uredno obire svoje dvije smokve i prodaje na Dolcu, kokicu nema ni na slici, ali domaća jaja su joj u asortimanu. Tek toliko o domaćem.”
A ovaj je možda bio i najbizarniji.
“Jedne sam godine na placu kupovala banane kod OPG. Kažem joj joj koliko su skupe, a ona meni: “Gospođo domaće su.” Kod te osobe nikad više. Sve je domaće. Gdje god raslo je dom”, napisala je jedna gospođa.
“Sve je postalo gladno i pohlepno’
Mnogi su ogorčeni zbog takvih pojava na tržnici.
“Danas nikome ne možeš vjerovati jer svi lažu i petljaju samo se da dođe do eura. Sve je postalo gladno i pohlepno i kako da od potrošača ogule kožu jer znaju da čovjek mora jesti i što god donesu na tržnicu da će se sve prodati.
Mnoge kumice kupe jaja sa štambiljem i okrenu jaje da se štambilj ne vidi i proda po nekoliko centi skuplje. To mi se nije dogodilo jednom, ali sada znam i više me ne mogu prevariti.”
“Prskaju oni i te kako”
Oni koji se bolje razumiju u proizvodnju hrane isticali su kako je špricanje neizbježno.
“Nema danas ni voća ni povrća bez prskanja i to šta kažu domaće nije prskano, ja vam samo kažem da je to sve prskano. Mi imamo voća i povrća, ne prskamo ništa, a sve bude nagriženo i isćopano od buba i ptica.”
“Prskaju oni i te kako i pitanje je da li poštuju uputu o doziranju. Vjerujem da je pod jačom kontrolom ono što se prodaje u centrima. Stolno grožđe treba prestati prskati 15 dana prije berbe. U tom periodu najveće vrućine žedne ptice sve išćvokaju.
Ako je grozd neoštećen znači da je prskano do zadnjeg dana, a koji nadzor to provjerava… Nemaju administrativnog kapaciteta niti im uopće pada na pamet kontrolirati male prekupce koji prodaju na tržnicama.”
Zagrepčanka zgrožena cijenom jedne namirnice: ‘Pet eura po kili, malo je to puno’
Javili su se i još neki proizvođači hrane.
“Važno da je u centrima sve dobro i domaće obavezno. Nemate vi pojma koliko je truda i muka uloženo u proizvodnju voća i povrća da tak možete pljuvat po ljudima. Zato nam i je tak.
Sve trpate u isti koš. Sve su šverceri, a otkud je roba u centrima. Znate li to uopće. Još godinu dvije budete željni vidjeti, a ne okusit domaću mrkvu koja ima okus i miris. Radi takvih bisera i odustajem radi proizvodnje hrane”, bio je jedan od komentara.
Objava Zagrepčanka razotkrila svoju susjedu koja prodaje na tržnici: ‘Svi lažu, sve je postalo gladno i pohlepno’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.
Pročitajte više na Zagreb.info