Zagrepčanina naživcirala navika sugrađana: ‘Ne izigravam kamikazu, a takvih ima i još se izderavaju’

Većina nas se može prisjetiti bar jedne situacije u kojoj smo se toliko zamislili ili pak u datom trenutku jednostavno bili nemarni pa smo krenuli prelaziti preko obilježenog pješačkog prijelaza bez da smo, barem letimično, bacili pogled lijevo-desno.

Ima i onih pješaka koji vjerojatno učestalo samo odmahnu rukom pomislivši “ma zebra je, ja imam prednost” i bezbrižno krenu prelaziti cestu. Naravno da su ti pješaci u pravu što se tiče njihove prednosti prijelaza, ali sasvim je drugo pitanje koliko je to zapravo pametno. Jer, svjesni smo da itekako ima neodgovornih vozača, ali i onih koji bi u trenutku nepažnje također mogli napraviti pogrešku. A dogodi se i da vozač ne primijeti na vrijeme pješaka. A onda su upravo pješaci ti, koji će kao najslabija karika u prometu, završiti kao žrtve.

Tako su brojni čitatelji dali svoje mišljenje o tome zašto neki pješaci prelaze preko pješačkog prijelaza bez prethodnog provjeravanja ide li automobil prema njima.

‘Svi izlijeću na zebru kao da je nogostup’

“Takvih je oko 80%, jednostavno vide zebru, u glavi im je da imaju prednost i to je to. Takvi jednostavno nemaju kapacitet da bi shvatili da je pametno prije provjeriti mogu li sigurno prijeći. Druga skupina su pak biciklisti i romobilisti po biciklističkim stazama, oni su uvjereni da mogu projuriti križanjem gdje nema semafora, a istina je drugačija”, napisao je jedan čitatelj.

“Da neki, svi. Svi do jednog izlijeću na zebru kao da je nogostup. Nema više onog ‘pogledaj lijevo, pa desno, pa opet lijevo i tek onda kada se uvjeriš da nema vozila prijeđi cestu’. Još je zanimljivije da svi koji prelaze mimo zebre, uglavnom je prelaze dijagonalno, nikad okomito da čim prije prijeđu cestu”, kritizirao je jedan korisnik pješake u prometu.

Mnogi napominju da, iako po pravilima auto mora propustiti pješaka na zebri, ne treba poput “muhe bez glave” istrčavati pred auto. Na kraju dana, što ti vrijedi da si u pravu ako te udari auto, s pravom se pitaju neki.

@zagrebinfo Pješačke zone u Zagrebu pune svega osim pješaka Više na zagreb.info #zagrebinfo #zagreb #pjesackazona #saobracaj #ulica ♬ original sound – zagreb.info

Ponekad vozač ne primijeti pješaka na vrijeme

Mnogi upozoravaju da prvo treba doista zastati i uvjeriti se u sigurnost prelaska ceste, a mnogi ističu “manjak kulture” kod pješaka.

“Ja prolazim zebru samo kada se auto uspori/stane. Nisam glup da izigravam kamikazu, a takvih viđam. A svašta sam doživio i kao vozač. Kamikaze su se derale na mene jer sam im trebao usporiti, a nisam ih na vrijeme vidio”, iskustva je podijelio jedan građanin.

“Vidim da svi pješaci dobro poznaju zakon, pa ponavljaju ‘pješak na zebri ima prednost’, a onaj dio zakona u kojem piše da se pješak mora na pravilan način uvjeriti u sigurno prelaženje ulice, e taj dio je izbrisala sinkopa”, frustrirano je komentirao jedan čitatelj.



Groze se ponašanja pješaka u prometu

Iako pješaci imaju prednost na zebri, većina čitatelja kritizira one nemarne koji, kako kažu, “nabiju” slušalice u uši, bulje u mobitele i uopće ne doživljavaju svijet oko sebe.

“Još se i šeću i pišu poruke. Pod hitno kazna za upotrebu mobitela u hodu jer više nitko nikamo ne gleda. Gledam klince, užas. Dok se ne dogodi zlo”, ističe jedna korisnica.

Sudeći po iskustvima i mišljenjima koja su građani podijelili, svi su svjesni činjenice da pješaci imaju prednost prilikom prelaska “zebre”. Ali, kako navode, to ne opravdava neodgovorno i nemarno ponašanje pješaka koji neoprezno prelaze pješački prijelaz. Dapače, vide to kao odraz nekulture i manjak poštovanja prema ostalim sudionicima u prometu.

Crni dan u Prečkom: Izbo ga jer mu je napao majku u invalidskim kolicima

Objava Zagrepčanina naživcirala navika sugrađana: ‘Ne izigravam kamikazu, a takvih ima i još se izderavaju’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version