Zagrepčani žele veće mirovine za starije sugrađane: ‘Ovo nije dostojno ni za pogreb na Mirogoju’

Platforma ”Umirovljenici zajedno” istaknula je u nedjelju da Hrvatska treba prestati uzimati tzv. minimalnu plaću kao polaznu osnovicu za obračun plaća, a uvesti prosječene cijene rada sata za svaku granu gospodarstva i pojedino radno mjesto.

Zagrepčani o najvećoj grešci koju većina napravi u kafiću: ‘Otkad sam kavu platila 4 eura, pazim’

“Hrvatska ne može graditi budućnost na plaćama koje su za polovinu zaposlenika na razini socijalne pomoći u većini zapadnoeuropskih zemalja”, poručuju iz platforme koja okuplja tri stranke – Stranku umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratsku stranku umirovljenika (DSU).

Kupovina (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

“Jasno je da niska cijena sata rada znači i malu plaću, a mala plaća danas već ‘sutra’ generira i malu mirovinu odnosno život u siromaštvu”, kažu.

O toj su temi na društvenim mrežama raspravljali Zagrepčani koji su nam otkrili kolika bi mirovina bila dovoljna za dostojanstven život umirovljenika u Zagrebu.

Mnogi od njih složili su se da bi ta cifra trebala iznositi između 800 i 1000 eura, i to ne samo za Zagreb, već za cijelu Hrvatsku.

Umirovljenik u šetnji Vodnikovom ulicom u Zagrebu (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

”Barem 800 eura da nam ostane za hranu kada platimo režije. I to bi morali paziti na svaki cent da preživimo do sljedeće mirovine”, kaže jedna umirovljenica.

”Onoliko koliko košta dobar dom za umirovljenike, plus novac za osobne potrebe. Da se dostojanstveno može stariti”, ”Ova današnja nije dostojna ni za pogreb za Mirogoju”, poručuju neki Zagrepčani.

”Mi ne primamo mirovinu, već neku bijednu pomoć. Od mirovine možeš platiti osnovne potrebe, a od naše socijale možeš krepati”, dodala je još jedna Zagrepčanka.

”Našim bi umirovljenicima trebalo cca 2000 eura, bez pretjerivanja. Zaslužili su. Radili su čitav život i neka se osjećaju poštovani! A ne ovo danas, vrijeđanje zdravog razuma i ponižavanje svih starijih”, smatra Zagrepčanin.

Objava Zagrepčani žele veće mirovine za starije sugrađane: ‘Ovo nije dostojno ni za pogreb na Mirogoju’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version