Zagrepčani uputio apel svojim mladim sugrađanima: ‘Nemojte, fakat nemojte to raditi’

Iako je kao godišnje doba i dalje aktualno do sredine rujna, ljeto je ipak službeno gotovo za brojne mlade Zagrepčane i Zagrepčanke koji su od ponedjeljka ponovno u školskim klupama. Kao i svake godine, ovaj je dan nesumnjivo najuzbudljiviji zagrebačkim prvašićima, koje su roditelji danas prvi put ispratili u školske klupe.

Sve je manje prvašića: Evo po čemu će ova školska godina za tisuće učenika biti drugačija

No, osim o bilježnicama i nabavci svog potrebnog pribora, brojnim je roditeljima zasigurno prošla kroz glavu i misao – hoće li njihovo dijete biti sigurno u prometu. U tom su se duhu oglasili i iz policije, upozorivši vozače kako trebaju oprezno voziti u područjima škole, ali i roditelje da paze na svoju djecu i objasne im ponašanje u prometu,. Obratili su se i samoj djeci, poručivši im da oprezno prelaze cestu, samo preko zebre i da za kretanje koriste isključivo nogostup.

Pješački prijelaz kod OŠ Jure Kaštelan (Foto: Zagreb.info)

Suradnja škole i policije

Među brojnim zagrebačkim osnovnim školama oko kojih vozači moraju oprezno voziti, nalazi se i OŠ Jura Kaštelana, kojoj je ova školska godina uzbudljiva i jer su se ponovno vratili na svoju staru adresu na Savici, nakon što su dvije godine zbog potresa djelatnici škole vodili nastavu učenicima koji su bili raštrkani na sedam lokacija po gradu.

Početak školske godine nekima teško pada: ‘Ponekad djeca moraju smirivati roditelje’

U razgovoru za Zagreb.info, ravnatelj OŠ Jura Kaštelana, Krešimir Supanc, naveo je kako njegova škola intenzivno surađuje s policijom iz VIII. postaje na Krugama i najavio je kako će policajci doći održati predavanje prvašićima o ponašanju u prometu, kao što je policija i sama ranije najavila za sve osnovne škole.

Ravnatelj OŠ Jure Kaštelana, Krešimir Supanc (Foto: Zagreb.info)

“U ove dvije godine, kada smo bili naseljeni na sedam lokacija, nismo imali nijedan ozbiljan incident u prometu. No, bio je jedan događaj gdje je djevojčica bila kriva jer je pretrčavala preko ceste. Došlo je do kontakta između nje i vozila, ali nije bilo ozbiljnih posljedica, čak ni ogrebotine”, prepričao nam je ravnatelj jedan događaj, ali navodeći da mu je drago što su učenici na koje pazi izbjegli ozbiljne opasnosti u prometu.

“Mogu doista biti ponosan i mislim da su tu dosta zaslužni i roditelji koji su upozorili djecu na opasnosti u prometu pa se ozbiljnije ponašaju”, pohvalio je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana roditelje svojih učenika.

Na staroj lokaciji ove škole u novom ruhu, Ulica Vladimira Ruždjaka 2a, imala je dinamičan promet. To ne treba čuditi, obzirom da se tamo nalazi i autobusna stanica pa tom ulicom ne prolaze samo automobili, ali škola, srećom djeluje sigurno. Glavni ulaz i dvorište je ograđeno, a uz upozorenje ispisano na cesti kako se cesta nalazi uz školu, pješači prijelazi su ujedno i ležeći policajci.

Prošetali smo kvartom i upitali nekoliko stanovnika Savice kakva je situacija s prometom pokraj njihove poznate škole.

Pješački prijelaz kod OŠ Jure Kaštelan (Foto: Zagreb.info)

Izletjela mu djeca pred auto

Za jednu 45-godišnjakinju koja na Savici živi već 10 godina uređenje prometnica oko škole, djeluje ok.

Apel vozačima i roditeljima: Ovo su zlatna pravila za sigurnost prvašića u prometu

“Inače svake godine na prvi dan škole ovdje budu i policajci. Možda bi trebali biti tjedan dana, ali sada su napravljeni novi, ležeći policajci”, pričala nam je Zagrepčanka gledajući prema školi taman kada je ispred nje prošla jedna policijska patrola.

U susjedstvu smo naletjeli na jednog 43-godišnjaka, koji nam je naveo da ne živi na Savici, ali poznaje kvart te je upoznat da na području gdje smo razgovarali postoji i osnovna škola  i dječji vrtić.

Pješački prijelaz kod OŠ Jure Kaštelan (Foto: Zagreb.info)

Navevši nam da je aktivan vozač, za djecu ima samo jednu poruku.

“Djeco, nemojte, fakat nemojte trčati preko ceste. I kada je vama crveno, stanite na crveno. Nebitno ima li auta ili ne, nemojte prelaziti cestu na crveno”, poručio je svoju glavnu poruku za zagrebačke školarce.

“Imao sam iskustva  s djecom koja su izletjela na cestu, ali sam uvijek stao na vrijeme”, pojasnio nam je zbog čega se nada da će djeca biti što opreznija u prometu.

Gledajući u samu prometnicu ispred škole, kratko je komentirao kako je “dobro uređena”.

To mišljenje dijeli i jedna 30-godišnjakinja koja na Savici živi već tri godine. “Svakodnevno prolazim ovdje barem pet puta. Mislim da paze vozači i lijepo je ograđena škola pa ne bi trebalo biti problema”, kratko nam je prokomentirala.

Osnovna škola Jure Kaštelana je ograđena radi sigurnosti učenika (Foto: Zagreb.info)

Školstvo je prije bilo bolje?

Prolaznike Ruždjakovom ulicom smo još pitali i što misle o današnjem školstvu, a 43-godišnjak smatra kako je dobro što se danas ne školuje.

Iz Grada se oglasili o školi s nastavom u tri smjene: Saznali smo koliko ih u Zagrebu ima još takvih

“Iskreno, mislim da je u školama danas gore nego meni. Imam prijatelje koji su profesori pa čujem od njih, ali u moje vrijeme bio potpuno drugačiji način života i školovanja. Bio sam u pionirima i prošao malo više toga”, rekao nam je kroz blagi smijeh.

Osnovna škola Jure Kaštelana u Zagrebu (Foto: Zagreb.info)

Naša 45-godišnja sugovornica je navela kako iz školskih dana ima lijepe uspomene, a školarcima je, pogotovo prvašićima, za početak školske godine poželjela sve najbolje.

“Nadam se da će im školska godina početi dobro i da su svi spremni za školu”, kratko je poručila.

Otkrivši nam kako je i sama majka, 30-godišnjakinja je navela kako u obitelji nema školarca, ali razmišlja o budućnosti. “Naravno da razmišljam o tome, iako nismo još ni u vrtiću. Ali mislim da će proći dobro i da je ova škola sigurna”, zaključila je gledajući prema školi OŠ Jure Kaštelana.

Objava Zagrepčani uputio apel svojim mladim sugrađanima: ‘Nemojte, fakat nemojte to raditi’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version