Zagrepčani otvorili raspravu o najkvalitetnijim zgradama u Zagrebu: ‘Njih ništa ne može izdrmati’

Zgrade nisu tek puke građevine, one pričaju priče o društvu i vremenima u kojima su izgrađene te daju poseban vizualni identitet svome gradu. Može se slobodno reći da arhitektura nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

No, ljudima koji žive u pojedinim zgradama je uglavnom manje bitna estetika, a važnije su im praktične funkcije zgrade, odnosno da su one kvalitetne gradnje. Pogotovo nakon što je potres od prije nekoliko godina oštetio brojne građevine i šokirao brojne Zagrepčane.

Ljudi se vole osjećati sigurno u prostoru u kojem žive, jer na kraju krajeva, ipak je to  mirna luka ili pak utočište u kojem svakodnevno prebivaju, i tako godinama, a ponekad i desetljećima. Nas je zanimalo vaše mišljenje o tome gdje se u Zagrebu nalaze najkvalitenije izgrađene zgrade za stanovanje.

‘Novi Zagreb ništa ne može izdrmati’

Tako ima mnogo onih koji smatraju da su u Novom Zagrebu sve zgrade, iako ne pretjerano oku ugodne, ipak jako kvalitetno građene.

“Novi Zagreb – udaljene zgrade jedna od druge, relativno kvalitetno građene (još se nije šparalo na materijalu). Sivilo i jednoličnost nestaje od puno zelenih površina”, piše jedna čitateljica.

“Moj Novi Zagreb ništa ne može izdrmati, prije sam bila u centru pa znam. Makar volim i centar, ali ne za stanovanje”, “Novi Zagreb… Nije baš izvana estetski najbolji, ali stanovi su bunker i odlično funkcionalni”, smatraju Zagrepčani.

@zagrebinfo Impresivno! Koliko zagrebačkih kvartova u minuti biste se sjetili? #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #quiz #tiktok #viraltiktok #neigbourhood #funny #interesting ♬ original sound – zagreb.info

Kvartovi diljem Zagreba

“Moje iskustvo – moj neboder u Utrinama preživio sve potrese. U stanu mi se, uslijed svih potresa, nije ništa ni srušilo! Štete nikakve! Možda nije najljepša građevina, ali kvalitetno građena definitivno je”, “Travno, Dugave… Sve zgrade čitave nakon oba potresa”, glase neki od komentara.

“Malešnica – najbolje zgrade i planska radnja s parkovima, svaka zgrada je zaokružila svoj park”, “Stanovi napravljeni između 1930. i 1940., Zvonimirova ulica na primjer”, “Knežija, stara gradnja, Papova, Bazjančeva, Ujevićeva”, pišu Zagrepčani.

Međutim, sudeći po komentarima čitatelja, daje se naslutiti kako su najkvalitetnije one koje su izgrađene u peridou od kraja šezdesetih pa sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zagrepčanku rastužio prizor pored kontejnera na Jarunu: ‘Netko je uz nju proveo život’

Protupotresna gradnja

“Dubrava, Studentski grad i Klaka. Armirano betonske zgrade građene 1967. nadalje”, “Prečko. Moju zgradu je gradio Tempo za potrebe vojske (armirani beton) 70-tih godina.
Sve zgrade iz tog perioda građene su kvalitetno, naselje je puno parkova i zelenih površina”, glase neki od komentara.

“Pa valjda sve od sredine 70-ih kad je počela protupotresna gradnja pa do 90-ih kad su se neke zgradice radile nabrzaka, je ali 90-ih u Hrvatskoj isplivao pohlepni šljam pa nije ni čudo da je bilo svega na svim područjima”, smatra jedna gospođa.

“Stari vojno-stambeni fond kada su kontrole bile rigorozne i moglo se otići u zatvor zbog nestručnosti izvedbe. Austrougarske zgrade – puka sreća, kako koja, ali na fasadi se lijepo vidi ako vuče vlagu iz zemlje i slične sitnice. Neboderi daleko najsigurniji za trusno područje (duboki temelji predviđeni za njihanje i na jakom vjetru, Mamutica i zgrade L oblika (jedno krilo se naslanja na drugo)”, zaključuje ova Zagrepčanka.

Zagrepčanka u dilemi s Raketama: ‘Ako susjed nije normalan, svi moraju plaćati’

Objava Zagrepčani otvorili raspravu o najkvalitetnijim zgradama u Zagrebu: ‘Njih ništa ne može izdrmati’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version