Zagrepčani ljuti na sami spomen riječi obnova: ‘Sretna sam da mi cigla ne padne na glavu’

Prije četiri godine na današnji datum u 6 sati i 24 minute Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je zastrašujući potres. Te kobne nedjelje mnogi su, na svu sreću, bili zatvoreni u svojim domovima, s obzirom na to da je na snazi bio najstroži lockdown. Zagreb se taj dan zatresao na 5,5 stupnjeva po Richteru.

Bio je to treći najjači potres u Zagrebu nakon Velikog potresa 1880. godine, epicentar je bio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km. U 7:01 sati uslijedio je još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru. Treće jače podrhtavanje tla zabilježeno je u 7:41 sati, jačine 3,7 po Richteru, dok je u sljedećih nešto više od 24 sata nakon prvog potresa, na području grada Zagreba zabilježeno 57 dodatnih potresa.

Većina epicentara serije naknadnih potresa dogodila se u naseljima Markuševec i Čučerje. Dubine žarišta većinom su procijenjene do najviše 12-20 km. U potresima je ozlijeđeno 27 ljudi, dok je jedna osoba preminula.

‘Kaj je u Zagrebu nekaj uopće obnovljeno’

Razorni potres porušio je Zagreb, a stotine ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Najviše su stradali domovi u mjestima oko epicentra potresa: Podsljeme, Markuševec, Čučerje, Vugrovec i Kašina Čučerje, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidove, a danas, četiri godine kasnije, mnogi i dalje muku muče s obnovom svojih domova. Pitali smo vas jeste li zadovoljni dosadašnjom obnovom, četiri godine nakon katastrofalnog potresa.

“Prošle su 4, proći će još 20 i ni tada neće biti gotovo”, “Ma super je, do 2050 ce valjda biti gotovo”, “Kojom obnovom?”, “Kaj je u Zagrebu nekaj uopće obnovljeno od potresa?”, “Ne. Ni o od obnove!”, “Prezadovoljan za 15-20 god sve će bit obnovljeno…”, “Ma super…sretna sam kad dođem doma da mi nije cigla ili crijep pao na glavu”, samo su neki od komentara nezadovoljnih građana.

Puno je onih koji pišu o obnovi kao o “vicu godine”, drugi se pitaju je li riječ o šali, dok se velik broj Zagrepčana pita je li obnove uopće – bilo.

Jutro iz noćne more u Zagrebu: “Najgore buđenje i neopisiv strah”

‘Službe se zamaraju vještačenjem’

“Nisam upućen da je nešto Obnovljeno u bilo kojem gradu u Hr. Ako i je , vjerojatno tamo gdje se dalo ukrasti puno. Država i grad koji je trebao pomoći bar koliko, toliko svojim ljudima, oni smišljaju nove zakone, odugovlače, smiju se i lažu nam u oči. Sad bi i tu stoku političarsku trebalo nagraditi na izborima, kaj su sve obnovili”, opisao je jedan naš čitatelj.

“Dok se službe zamaraju s vještačenjem životopisa stručnjaka, s dostavom 500 tisuća raznih dokumenata i to za posao koju su već radili obnova se prolongira za daljnjih 10 godina…ako…”, dodaje čitateljica, koja se slaže kako se previše brine o novim zakonima, papirima i slično.

U moru nezadovoljnih komentara našla se i jedna gospođa koja smatra da se na obnovi radi, ali puno sporije nego što bi to trebalo: “Čitam komentare i vidim pišu se neprovjerene informacije. Istina je da sve ide PRESPORO, ali da se na obnovi ne radi NIJE ISTINA. U mojem susjedstvu građe se 2 nove kuće, stare srusene do temelja, – radovi pri završetku i jedna obnova! Znači, radi se, ali da bi morali brže to je sasvim sigurno!”.

Objava Zagrepčani ljuti na sami spomen riječi obnova: ‘Sretna sam da mi cigla ne padne na glavu’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version