ZAGREBU SE NE MOŽE DOGODITI TURSKI POTRES! Turskoj se dogodio najgori scenarij: ‘Usporedili smo pomake ploča’

Jak potres koji je napravio apsolutni kaos u Turskoj, šokirao je cijeli svijet.

VIŠE OD 12 TISUĆA OZLIJEĐENIH U POTRESIMA! 145 naknadnih potresa, uništeno oko 3500 zgrada

S obzirom da je Hrvatska i sama imala svoje probleme s potresima 2020. godine, nekima su se vratila ružna sjećanja ali i strah od ostvarivanja takvog groznog scenarija i u Hrvatskoj.

Međutim, kako je navelo više seizmologa, a među njima i Snježan Prevolnik takav katastrofalan potres ne može pogoditi Hrvatsku, a i u slučaju Turske, riječ je najgorem mogućem scenariju, kombinaciju više činitelja.

“Današnji potres dogodio se u zoni kontakta tri seizmotektonske ploče – veće, Afričke ploče, i dvije manje, Arapske i Anadolijske, na kojoj se nalazi Turska”, objasnio je Prevolnik za Dnevnik Nove TV.

Dodao je i da su međusobni pomaci između tih ploča oko 20-ak milimetara godišnje. Za usporedbu, u Hrvatskoj takvi pomaci između 3 do 4 milimetra godišnje pa se stoga takva snažna podrhtavanja ovdje ne mogu dogoditi.

“Usporedili smo pomake ploča s pomacima na području gdje se danas dogodio turski potres. Ti potresi na našem području nisu mogući”, uvjerava seizmolog.

“Kad gledate koliko se tu pomaka akumulira za skoro 200 godina, to su jako veliki pomaci. I onda se oni oslobađaju u obliku velikih potresa. Zato na tom području imamo i česte i jake potrese”, opisuje Prevolnik situaciju u Turskoj.

U usporedbi s Petrinjskim potresom, potres u Turskoj (prvo od 7.8 a zatim 7.5 Richtera), oslobodio je 125 puta više energije.

Podrobnije je objasnio tzv. najgori scenarij koji se u ponedjeljak dogodio.

“Prvi faktor je da je ovo bio nevjerojatno snažan potres. Ruptura koja odgovara ovom potresu je duljine oko 250 kilometara. Jako velika ruptura se dogodila. I dogodila se relativno plitko na površini, na dubinama do 20 kilometara. Tako da se jako veliki dio oslobođene energije oslobodilo na površinu, na ljude i na građevine”, nabrojao je.

K tome, šire epicentralno područje ima gustu naseljenost i milijusnke gradove i još se podrhtavanje u 4:17 sati ujutro kada je većina stanovnika bila u svojim kućama.

Inače, Turskoj pomoć i podrška stiže iz cijelog svijeta pa tako i Hrvatske.

(VIDEO) HRVATSKI SPASIOCI KRENULI U TURSKU! Tim za traganje i spašavanje iz ruševina pridružuje se međunarodnoj pomoći

Kako je Zagreb.info ranije pisao, u ponedjeljak je prema Turskoj krenuo tim za traganje i spašavanje iz ruševina, riječ je o 40 spasioca i 10 pasa za spašavanje.

The post ZAGREBU SE NE MOŽE DOGODITI TURSKI POTRES! Turskoj se dogodio najgori scenarij: ‘Usporedili smo pomake ploča’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version