‘ZAGREB, VOLIM TE!’ Tomislav Gotovac potpuno gol ispisao povijest, a onda je to učinio i Bruno

Prije točno 41 godinu, 14. studenog 1981. godine, izveden je jedan od najvažnijih, a svakako i najupečatljivijih performansa u hrvatskoj povijesti. Tomislav Gotovac potpuno gol izašao je iz haustora u Ilici 8, onog trenutka kada je Grički top javio da je podne. Raširio je ruke i iz sveg glasa povikao: ”Zagreb, volim te”.

Hodao je tako potpuno gol i izložen pogledima od Ilice 8 do tadašnjeg Trga Republike Hrvatske, a u jednom trenutku je kleknuo na asfalt, legao, ljubio ga i govorio svome gradu koliko ga voli. Kada je konačno stigao na Trg, uhićen je.

Legendarne fotografije performansa koji je ispisao povijest zabilježio je tada slavni fotograf Ivan Posavec.

Zanimljivo je podsjetiti i da ovo bio prvi Gotovčev performans koji je izveo potpuno nag. I desetak godina ranije skinuo se u Beogradu.

”Bez njega je suvremena umjetnost nezamisliva”

Gotovac je preminuo u lipnju 2010. godine, a od njega se tada dirljivo oprostio Posavec. ”Bez njega je nezamisliva suvremena umjetnost. Ne samo ova na našim prostorima, već i mnogo šire, u cijeloj srednjoeuropskoj regiji. On je jedna od ključnih figura umjetnosti druge polovine 20. i prvog desetljeća 21. stoljeća. To je za mene gubitak bliskoga prijatelja kojega sam znao, družio se s njim i radio cijeli niz godina. Doista smo bili pravi prijatelji”, rekao je tada Posavec.

Uspomena na Gotovca ni godinama nakon njegove smrti, ali i desetljećima nakon performansa, ne blijedi.

Njegov performans u rujnu ove godine njemu u čast ponovio je umjetnik Bruno Isaković. Učinio je gotovo istu stvar – iz haustora s adrese Ilica izašao je potpuno gol i prošetao do Trga bana Josipa Jelačića.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

The post ‘ZAGREB, VOLIM TE!’ Tomislav Gotovac potpuno gol ispisao povijest, a onda je to učinio i Bruno appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version