Vodocrpilište Kosnica pušteno u rad, a opskrbljivat će pitkom vodom više od 100.000 ljudi

Vodocrpilište Kosnica u Velikoj Kosnici je u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine, svečano pušteno u rad. A ovo novo vodocrpilište će pitkom vodom opskrbljivati 105.000 stanovnika istoka Zagrebačke županije. Izgradnja vodocrpilišta Kosnica kapaciteta 450 litara u sekundi i vrijednog 4,1 milijuna eura započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Također, prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 na 18.6 posto. A ujedno će se povećati priključenost i to s postojećih 62,95 na 90,75 posto.

Vodocrpilište Kosnica se sastoji od glavne upravljačke zgrade, tri bunara s pripadajućim komorama, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura. Dodajmo da je ovo vodocrpilište glavno crpilište Regionalnog vodoopskrbnog sustava. A za potrebe spajanja crpilišta sa sustavom izvršeni su i radovi na mikrotuneliranju, tj. bušenju tunela ispod rijeke Save koji su bili tehnički najosjetljiviji dio projekta. Probni rad trajao je nekoliko proteklih mjeseci te je sve proteklo u najboljem redu.

Vodocrpilište Kosnica je izgrađeno uz pomoć europskih sredstava, ali i ujedinjenog društva

“Od početka otkupa prvih zemljišta do današnjeg otvaranja vodocrpilišta prošlo je već 20-tak godina. A okupili smo četiri grada i deset općina u ovaj velik projekt. Ukoliko bude potrebe, ovo vodocrpilište može opskrbljivati i Grad Zagreb jer je smo spojeni na jedinstveni sustav. Budućnost ovog vodocrpilišta je spajanje na vodoopskrbni sustava Velike Gorice za obostranu isporuku. Na taj ćemo način biti u potpunosti sigurni u dobavi vode”, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije. Više o planovima ove komunalne tvrtke doznajte na mrežnim stranicama na adresi viozz.hr.

“316 kilometara novih cjevovoda, 15 crpnih stanica i 5 vodotornjeva samo je dio onog što je trebalo napraviti u cjelokupnom sustavu kako bi osigurali istočno područje Zagrebačle županije pitkom vodom. Dodat ću, početkom realizacije ovog projekta općine Preseka i Farkaševac nisu imale jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava. A danas je cijelo područje pokriveno mrežom. Voda je presudna za život jer bez vode nema života ni gospodarskog razvoja”, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

“Od 2016. godine do danas uloženo je 4,4 milijarde eura u projekte vodnog gospodarstva. Od toga, čak 486 milijuna eura uloženo je u Zagrebačku županiju. U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija cjelokupna omotnica od 950 milijuna eura je iskorištena u projektima vodnog gospodarstva. Sredstava u iznosu od 1,24 mlijarde eura u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u cijelosti su ugovorena. To sve govori o najboljem mogućem načinu korištenja sredstava koja su nam na raspolaganju”, rekao je Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version