VLAK U ZRAKU: Grad najavio projekt denivelacije pruge u centru Zagreba

Gradska je vlast najavila dva prometna projekta. Riječ je o denivelaciji željezničke pruge između Držićeve i Glavnog kolodvora, kao i izgradnji nekoliko kilometara pruge od zračne luke do spoja s prugom između Zagreba i Siska.

Dok je ideja još u povojima, nije dostupno mnogo informacija o njoj. No, podrazumijeva podizanje pruge i izmjenu svih instalacija.

Za ove projekte tek se radi studija čija bi dokumentacija trebala koštati 2.8 milijuna eura, dok će se financirati iz europske i državne blagajne. Koliko će biti potrebno da se projekt realizira, nije poznato, no predviđanja su da će trajati od barem 10 godina.

“Nemamo nikakvih konflikata između Grada i države oko toga kako povezati zračnu luku i centar grada, preostaje samo da se to pokrije studijama. Postoji i EU novac koji bi se mogao iskoristiti da se konačno napusti priča o tramvaju od Kvatrića do zračne luke”, ustvrdio je gradonačelnik Tomašević.

Prva faza projekta obuhvatila bi povezivanje aerodroma i središta grada, dok se u drugoj fazi razmatra denivelacije pruge. “Zasad najrealnije izgleda dizanje, a ne spuštanje željezničke pruge pod zemlju jer je to jeftinije, bilo bi brže i to bi manje ometalo promet”, rekao je Tomašević.

Tako bi se pruga podigla na barem 5-6 metara visine, na stupove. Ispod “lebdeće” pruge bi mogla biti cesta, biciklistička staza i sl., ovisno o tome što će se riješiti studijom koja se mora izraditi.

The post VLAK U ZRAKU: Grad najavio projekt denivelacije pruge u centru Zagreba appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version