Važno upozorenje HAC-a svim vozačima: Nova regulacija prometa na ulazu u Zagreb

Zbog svakodnevne velike migracije korisnika u zoni čvora Zagreb zapad, Hrvatske autoceste uspostavit će privremeno prometno rješenje koje se već pokazalo kao protočnije. Ponovna uspostava ove regulacije rezultat je svakodnevnog praćenja prometa i migracija korisnika, ali i komunikacije s korisnicima. Ovakvim rješenjem na čvoru Zagreb zapad rasteretit će se promet iz smjera čvora Lučko za smjer čvora Zagreb-zapad te dalje prema Gradu Zagrebu.

Prometne gužve
(Foto: Lucija Ocko / CROPIX(

Promet jednom prometnom trakom

Prometna regulacija bit će postavljena od ponedjeljka, 13. studenoga, u okviru postojeće infrastrukture. Promet iz smjera GP Bregane i iz smjera GP Macelj u smjeru Grada Zagreba vodit će se jednom prometnom trakom prema Jankomirskom mostu, a za promet iz smjera čvora Lučko također u smjeru Grada Zagreba osigurat će se vozna prometna traka kao spoj na Jankomirski most.

Pogledajte snimku iz tramvaja: ZET-ova kontrolorka zašamarala učenika

Ovakvom regulacijom postići će se bolja harmonizacija prometa, smanjit će se zastoji i kolone vozila u ovom dijelu čvora, a u konačnici postiže se očuvanje sigurnosti prometa.

Međutim, zbog velikog priljeva vozila na čvoru Zagreb-zapad, posebice u vrijeme vršnih sati i nadalje su mogući kraći zastoji i kolona vozila s toga molimo korisnike da prate prometne prognoze te planiraju svoje putovanje unaprijed, uz obvezno poštivanje prometne signalizacije.

Stanje i uvjete na autocestama možete pratiti putem Hrvatskog autokluba, HR2 ili putem internet stranica Hrvatskih autocesta d.o.o.

Pojačan nadzor vozila povodom Martinja

U Zagrebu će se od petka pa sve do ponedjeljka obavljati pojačan nadzor vozača, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća. Policijska vozila nalazit će se na lokacijama na kojima je ranije evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se i veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenje akcije češće mijenjati.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima, korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji. Provjeravat će se i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća. Kazne su, prema Zakonu o sigurnosti na  cestama, od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća eura.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je prvog dana provođenja preventivno-represivne akcije uoči Martinja utvrđeno 274 prometna prekršaja, dok su drugog dana utvrđena 193 prometna prekršaja, kažu u policiji.

Upozoravaju i da su lani zaustavili i pregledali 7.495 vozača na području Hrvatske, a od njih alkoholizirano je bilo 697. Devet ih je bilo pozitivno i na droge, a njih 33 odbilo je testiranje. Najveći dio vozača bio je u dobi između 18 i 40 godina.

Nemojte voziti pod utjecajem alkohola

Policija će, dakle, zaustavljati i provjeravati je li došlo do prekršaja koji su zvani i četiri “ubojice” u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Pojačan nadzor obavljat će se i kroz cijeli studeni i prosinac, odnosno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika kad je također veća konzumacija alkohola među građanima.

Policija tako upozorava vozače da ne sjedaju za upravljač ako su pod utjecajem alkohola te da si radije osiguraju alternativan prijevoz. “Razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće”, napominju u policiji.

Kad se promatraju statistički podaci za ovu godinu, u deset mjeseci na području Policijske uprave zagrebačke vozači su pod utjecajem alkohola uzrokovali 860 prometnih nesreća od ukupno 6544 koliko ih se dogodilo – odnosno, ukupno 13,1 posto svih nesreća.

 

Pošaljite svoje priče

Objava Važno upozorenje HAC-a svim vozačima: Nova regulacija prometa na ulazu u Zagreb pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version