U dvorani Vatroslava Lisinskog emocije na vrhuncu: Stiglo 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade

U dvorani Vatroslava Lisinskog u petak je započeo veliki trodnevni Festival Hrvatske bratske zajednice  „Tambure kroz generacije“ na kojem nastupa više od 900 sudionika, koji su u Hrvatsku stigli u pratnji i drugih članova zajednice, što čini više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade.

U Zagreb je doputovalo čak 36 folklornih ansambala kako bi održali ovaj jedinstveni kulturni događaj te ujedno proslavili i 130 godina postojanja HBZ-a, najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu, izvijestio je organizator.

Uzvanike i sudionike pozdravio je biskup u miru Juraj Jezerinac kazavši kako suradnja domovine i Hrvatske bratske zajednice traje desetljećima i osobito je bila plodonosna u vrijeme njezinog dugogodišnjeg glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda M. Luketicha.

Prvi put u Hrvatskoj

“Znamo svi da su Hrvati kad su odlazili u Ameriku i Kanadu sa sobom odnijeli najljepše što su imali – vjeru, glazbu, pjesmu i ljubav prema domovini. U vjeri moliti nalazili su snagu čuvajući tako svoj identitet”, istaknuo je j Jezerinac.

U ime domaćina i suorganizatora Festivala uzvanicima se obratio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić koji je rekao da “moto festivala „Tambure kroz generacije“, najbolje svjedoči o njegovanju kulturne baštine hrvatskoga naroda u SAD-u.

“Mnogi su mladi američki Hrvati iz raznih gradova prvi put u matičnoj zemlji svojih baka i djedova, što budi u svima nama duboke emocije. Praunuci govore engleskim jezikom, no zdušno pjevaju hrvatskim srcem, kazao je Marić.

Financirali hrvatski iseljenici: Želite li saznati porijeklo svog prezimena? Oni će vam otkriti

Suradnja s domovinom

Prvog dana Festivala nastupilo je ukupno 13 izvođača. Dvanaestominutnim predstavljanjem društva su pokazala svoj rad i način na koji čuvaju hrvatsku baštinu. Pjesmom, glazbom i plesom izrazili su na pozornici snažnu emociju zbog dolaska u domovinu, a ovo je  prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle pa se tako na zagrebačkoj pozornici okupilo pripadnika i do četiri naraštaja iste obitelji.

Drugog dana Festivala, u subotu 29. lipnja nastupi grupa održat će se u prijepodnevnom terminu  te u popodnevnom terminu, na kojem se očekuje i dolazak premijera Andreja Plenkovića.

Ovakva glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovog članstva uvelike doprinosi izvrsnim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Republike Hrvatske. Također pokazuje i veliki uspjeh koji je Hrvatska bratska zajednica ostvarila tijekom posljednjih šezdeset i više godina u uspostavljanju kulturne suradnje s domovinom.

Velik ponos

Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward Pazo je kazao kako je ovaj koncert neopisivo veliki ponos svih američkih Hrvata. “Dok gledam našu djecu kako ovdje na pozornici u Zagrebu pjevaju hrvatsku himnu prisjećamo se u isto vrijeme i svih naših predaka koji su prije šest generacija došli u SAD i Kanadu, no nisu nikada zaboravili svoje korijene”, rekao je.

Državni tajnik za Hrvate izvan RH Zvonimir Milas i izaslanik Predsjednika Vlade kazao je kako Festival dokazuje jako postojanje hrvatskog identiteta među iseljenicima u najudaljenijim dijelovima svijeta i čini Hrvate jednom obitelji gdje god da oni živjeli.

Festival se održava u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Objava U dvorani Vatroslava Lisinskog emocije na vrhuncu: Stiglo 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version