‘TREBALI BI SVI!’ Radnici Čistoće imaju veliku podršku: ‘Nitko nije umro od smrada, već od zime i gladi’

Iako su prvotno trebali raditi u utorak, nakon što su obustavili rad u ponedjeljak, radnici Čistoće ni danas nisu odvozili smeće.

Iako je povučen otkaz trojici radnika zbog nepravilnog prikupljanja otpada, radnici u svome buntu sada traže i rješenje kolektivnog ugovora te povećanje koeficijenata.

Tim povodom, iz uprave Holdinga su u utorak poručili kako se kolektivni ugovor poštuje, a jučerašnji zahtjev vezan uz otkaze je usvojen i to u pisanom obliku.

“Važno je napomenuti da je u Zagrebačkom holdingu kolektivni ugovor na snazi i u potpunosti se poštuje. No, kao socijalno osjetljiva Uprava, uzeli smo u obzir inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog uvođenja novog modela prikupljanja otpada te smo prošle jeseni pokrenuli pregovore sa sindikatima oko povećanja materijalnih prava radnika. Obje strane su se naime složile da je materijalna prava potrebno povećati”, poručili su iz Holdinga.

IZ ZAGREBAČKOG HOLDINGA PORUČUJU: ‘Kolektivni ugovor je na snazi i u potpunosti se poštuje’

S obzirom na ovaj razvoj događaja, upitali smo čitatelje portala Zagreb.info u našoj Facebook anketi: “Trebaju li radnici Čistoće prosvjedovati dok ne dobiju što traže?”.

Težak posao po svim vremenskim uvjetima

Brojni su radnicima Čistoće dali podršku.

“Trebaju i to do kraja. Podrška i sretno!”, “Trebaju Gospoda radnici, a uhljebima dati otkaze i smanjiti plaće, a njih adekvatno platiti!”, “Trebaju, rade težak posao i po kiši i snijegu i velikim vrućinama posao koji nije ugodan”, nizali su se komentari.

Jedna čitateljica se prisjetila kako nisu samo oni ti koji se bore za bolji položaj i uvjete na radu.

“Ako mogu prosvjetari zašto ne bi i radnici Čistoće! Trebali bi i svi ostali koji rade za minimalac pa kada sve stane možda bi se nešto i pokrenulo u korist radnika!”, komentirala je.

Druga je čitateljica ustvrdila i kako je kao građanka spremna istrpijeti posljedice nakupljenog otpada koji će se pojaviti ako se štrajk nastavi.

“Velika podrška djelatnicima čistoće, do ispunjenja njihovih zahtjeva. Nitko nije umro od smrada, već od zime i gladi”, smatra.

“Naravno da da. Samo neka budu uporni i neka dobiju to što i zaslužuju”, “Bravo dečki, držite se i sretno Vam”, “Trebaju, to je težak i smrdljiv posao”, “Da, sve do zadovoljenja njihovih prava i potreba”, “Treba biti pravedan i uvijek uz poštene i pravedne ljude”, nastavljali su se komentari podrške djelatnicima Čistoće.

“Da, radnici Čistoće trebaju ustrajati u traženju svojih prava i ne dozvoliti nikome da se na njima iživljava, posebno oni koji radi svoje nesposobnosti zapravo prvi trebaju odgovarati za cijeli kaos koji su napravili u sustavu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada”, uvjeren je u anketi jedan naš čitatelj.

Pošteni red s obje strane

Neki od naših čitatelja misle i kako se uz radnike, trebaju uključiti i građani.

“Da! I mnogi drugi bi se trebali pridružiti”, “Trebaju i mi svi ostali bi se trebali uključiti”, “Trebali bi se pridružiti svi radnici pa i penzioneri”, nizali su se komentari.

No, neki od naših čitatelja smatraju kako u ovoj priči nijedna ni druga strana nisu bez grijeha.

“Mislim da tu treba poštenog reda s jedne i druge strane. Puno puta sam vidjela radnike čistoće kako aljkavo obavljaju svoj posao, a s druge strane nisu adekvatno plaćeni, tako da tu mora biti reda i s jedne i s druge strane”, komentirala je jedna čitateljica.

 “Ja isto mislim da radnicima treba osigurati pristojnu zaštitnu odjeću i obuću, pristojne plaće kad već rade takav smrdljivi posao. Ne znam za koje plaće rade ali pretpostavljam da nisu adekvatno plaćeni. Međutim i od njih se očekuje da rade po nekim pravilima, a građani da odvajaju i razvrstavaju otpad”, slično je mišljenje u još jednom komentaru.

No, jedna od naših čitateljica navodi i kako prvo treba probati raditi, pa tek onda suditi.

“Pa oni koji misle da ne trebaju, neka idu volontirat 7 dana pa da vide što je kruh s sedam kora i dali bi i dalje tako pričali”, zaključuje.

Manje slaganja, poduzmite nešto

Na prosvjed djelatnika Čistoće u utorak je reagirala i dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Pozvala je radnike da se vrate na posao, kako se gradska uprava, kao i sindikati slažu kako treba poboljšati radne uvjete, a trenutno se radi na procesu mirenja koji bi trebao riješiti taj problem.

Kako je navela Dolenec, jedino je pitanje što treba prioritizirati i što treba riješiti, a ponudila je mogućnost da u pregovorima uz sindikate sudjeluju i predstavnici radnika koji su danas prosvjedovali.

DOLENEC UPOZORAVA DA JE ŠTRAJK ILEGALAN! Traži da se radnici vrate na posao: ‘Vratite se u pregovore, mogu doći i predstavnici radnika’

Nakon objave članka, brojni su čitatelji ostavili svoje komentare:

“Smanji plaću voditelju Čistoće i drugim uhljebima, pa će biti i za pristojne plaće radnicima”, “Poštovana dajte ostavku i raspišite izbore, a po mogućnosti, zaposlite se van Hrvatske”, neki su od komentara na istup dogradonačelnice.

“Manje neka se slažu, a neka poduzmu više nešto. Ljudima je prekipjelo da povećanja čekaju! Inflacija je, troškovi su otišli preko 20 posto!” komentirala je jedna čitateljica.

“Nećemo se vratit dok nam ne ispunite zahtjeve! Možete prijetiti ali srce malog čovjeka slomit nećete”, zaključio je jedan čitatelj.

The post ‘TREBALI BI SVI!’ Radnici Čistoće imaju veliku podršku: ‘Nitko nije umro od smrada, već od zime i gladi’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version