Tomašević ima novi plan, ali neki gube nadu: ‘Ide puno obećanja, onda se zakomplicira’

Malo nakon što se obilježila godina dana od sustava naplate i odvoza otpada koji je implementirao aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, prvi čovjek Zagreba je u utorak najavio čak sedam novosti vezano uz otpad u metropoli.

Sedam novosti oko otpada u Zagrebu: Miču se zeleni otoci, neće više biti ni žutih vrećica po ogradama

Preuzimanje financiranja boksova od strane Grada, uklanjanje zelenih otoka, edukacija građana, kažnjavanje zbog otpada, neka su od stvari o kojima je Tomašević pričao, a naglasio je i kako je naručeno već 15 novih kamiona Čistoće, te se očekuje kupovina njih još 25.

”Pojačat ćemo i kapacitete radnika Čistoće. Imamo natječaj za 150 radnika. Planiramo u Čistoći zaposliti još 200 radnika”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Podsjetimo i kako je protekle godine bilo obilja pritužbi na neredovito odvoženje otpada, kao na razbacano smeće uokolo pretrpanih kontejnera. Neki za to krive gradsku vlast, a drugi sugrađane koji ostavljaju nered iza sebe.

Bilo kako bilo, u našoj smo Facebook anketi upitali čitatelje portala Zagreb.info: “Kako komentirate nove mjere za odvoz otpada u Zagrebu?”.

Nikad više smeća, štakora i krupne divljači

Neki od naših čitatelja nisu oduševljeni gradonačelnikovim najavama.

“Katastrofa”, “Odlično, nikad više smeća, štakora i krupnije divljači”, “Nikako”, neki su od komentara.

Jedna čitateljica je navela kako joj je bilo bolje prije promjene gradske vlasti.

Bijesna Zagrepčanka zbog situacije u svojoj ulici: ‘Sramite se, djeca vam idu preko puta u vrtić’

“Nekad se odvoz za istu cijenu odvozio tri puta tjedno (miješani otpad), jednom tjedno papir i plastika, bilo je kanti, ali nikad nije bilo smeća po ulicama”, navela je jedna čitateljica, iako se još 2018. godine govorilo kako Zagreb sa svojim otpadom hrli tzv. “Napuljskom scenariju”.

Jedan od ranijih prizora smeća u Španskom (Foto: čitateljica)

Jedna čitateljica je već izgubila svaku nadu.

“Nove mjere, stare mjere, sve je to očaj. Gušimo se od smrada uličnog otpada, a da ne govorim kako se smrad s Jakuševca širi gradom u sve više kvartova. Ja to do ove godine na Vrbiku nikad nisam osjetila. Tomašević je godinama kritizirao Bandića, znao je za probleme, pa kad se već kandidirao trebao je imati gotovo rješenje, a ne nam već dvije godine pričati bajke kako je sad sve bolje”, ustvrdila je.

Neki se žale što zbog smeća ne dobivaju novac od gradske vlasti.

“Koliko svi znamo nama ni Čistoća ni grad ne plaćaju što im serviramo odvojen otpad koji ide u reciklažu i za to oni dobivaju novac, a ne mi . U Americi se mafija ‘kolje’ oko monopola nad smećem a što vi mislite: Je l’ to zbog njihove visoke ekološke svijesti ili nečega drugoga?”, zapitala se čitateljica.

Raniji prizor otpada u centru Zagreba (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

‘Nema odustajanja’

S druge strane, neki su iskazali podršku gradonačelniku. “Nije idealno kako je najavljeno, ovo je najhrabrija politička odluka, te ju je potrebno podržati unatoč svim preprekama i mogućim pogreškama. U interesu svih građana je da se ova odluka kvalitetno provede. Najavljeno je kako će se mjere provođenja odluke mijenjati kako proces bude napredovao. Nema odustajanja”, poručio je jedan čitatelj.

‘Deponij’ u Gajnicama raste iz dana u dan: Stanar izbacio stvari van, ostali samo slažu na hrpu

 

Neki podržavaju riječi, ali se brinu hoće li isto pokazati i djela.

“Provođenje ovih mjera bi uveliko pomoglo u zbrinjavanju otpada, ali kao i kod prethodne vlasti tako i kod ove, ide se s puno obećanja, onda se zakomplicira sve i na kraju padne teret na građane”, smatra jedan čitatelj.

Grad je nerijetko pun smeća (Foto: čitateljica)

Nije jedini koji tako razmišlja.

“Ma sve super, sad samo treba redovito odvoziti razvrstano smeće u vrećicama , kantama i kontejnerima inače će smeća biti svuda. Jednostavno, mi stavimo vrećice, kante, a kontejnere napunimo, Čistoća nek odvozi. Nema dosta kamiona i radnika? Pa dok ne kupite, iskoristite to kaj imate. Ne treba se vrećice u centru kamionom odvoziti svaki dan, a u velikim kvartovima nemate dovoljno kamiona za razvrstani otpad, papir, plastiku”, komentirao je jedan naš čitatelj.

Objava Tomašević ima novi plan, ali neki gube nadu: ‘Ide puno obećanja, onda se zakomplicira’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version