Tjedan suvremenog plesa 2023 – jedan od najstarijih i najvećih međunarodnih plesnih festivala u regiji održava se od 12. do 16. lipnja

Tjedan suvremenog plesa, jedan od najstarijih i najvećih međunarodnih plesnih festivala u regiji, otvara svoja vrata po 40. put! A ovogodišnje će se izdanje održati u Zagrebu i to od ponedjeljka do petka, od 12. do 16. lipnja 2023. godine.

Četrdeseto nas izdanje festivala Tjedan suvremenog plesa spaja s poznatim i dragim imenima međunarodne scene, ali pruža mogućnost susreta i s novim umjetnicima i stilovima. Tematski se festival nastavlja osvrtati na pitanje održivosti i kao uvijek kroz pozitivni, iako kritički odnos prema budućnost koju gradimo, nastavlja propitivati ulogu koju ples ima kao i njegovu moć transformacije.

Svečano otvorenje 40. edicije Tjedna suvremenog plesa započet će predstavom OMMA, uvijek rado viđenog gosta festivala Josefa Nadja. Predstava igra u ZeKaeM-u u ponedjeljak, 12. lipnja, a počinje u 19.30 sati. Nakon OMMA-e program se nastavlja u ZPC-u i to koprodukcijskim projektom AGENDA (TSP/ZPC/defacto). Putem njega će se predstaviti koreografi Simone Aughterlony i Saša Božić uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske.

Publika će imati priliku vidjeti i portugalski dvojac kojeg čine Maria Campos i Guy Nader. A ovaj dvojac dolazi sa svojom nagrađivanom predstavom Set of Sets. Ističemo i festivalsku premijernu izvedbu predstave Bjeguni koju je osmislio koreograf Staša Zurovac, uz proslavljeni Balanescu Quartet i ansambl sastavljen od hrvatskih i inozemnih plesača. Djelo inspiraciju nalazi u romanu poljske nobelovke Olge Tokarczuk koja je napisala Bjegune kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju…

Tjedan suvremenog plesa ove godine surađuje s riječkim “Festivalom inkluzivne scene”

Uz bogati izvedbeni program i ove se, 2023. godine, otvara prostor mladim plesačima uz nastup i razgovore o početnim koracima prema održivoj profesionalnoj karijeri, povezujući Zagreb i Portugal. Festival Tjedan suvremenog plesa 2023 nastavlja promovirati inkluzivnu praksu u plesu. Tako se i ove godine ostvaruje suradnja sa riječkim Festivalom inkluzivne scene.

Umjetnik Wonyoung Kim iz Južne Koreje nastupit će sa predstavom Becoming-Dancer u Zagrebu i u Rijeci. Predstava, rađena u suradnji sa plesačem i redateljem Kisub Choi (Projekt YYIN), pobudila je pažnju svjetskih promotora na najvećem svjetskom plesnom festivalu Tanzmesse 2022 u Dusseldorfu. Omar Rajeh, libanonski umjetnik koji djeluje u Francuskoj, dolazi sa solo predstavom Dance is not for Us i prvi se puta predstavlja hrvatskoj javnosti. Tijekom festivala prezentira se i njegov nagrađivani film Odour of Elephants.

Festivalski program završava slovenskom predstavom Sinsonte. A njom plesačica Urška Centa zajedno sa koreografom i predstavnikom moderne flamenco avangarde Marcom de Anom nastavljaju svoj rad na projektu Historias de Pájaros (Priče o pticama), premijerno izveden prošle godine Cankarjevom Domu u koprodukciji sa organizacijom Flota Ljubljana.

Hrvatski umjetnici će imati prilike sudjelovati u majstorskim radionicama

Radionice vode umjetnici – gosti festivala, a one će se održati u prostoru Zagrebačkog plesnog centra.  Radionicu za sva tijela, utemeljenu na istraživanju odnosa riječi i pokreta, održat će korejski umjetnici Wonyoung Kim i Kisub Choi, dok će koreografski dvojac grupe GN/MCGuy Nader i Maria Campos, prezentirati svoj osebujni, ali i fizički izazovni koreografski pristup. A organizirat će se i razgovori sa umjetnicima koji će pružiti priliku i publici da sazna više o samim radovima.

Festival Tjedan suvremenog plesa ove, 2023. godine, pruža gledateljima mogućnost da i nakon Festivala uživaju u plesu. Točnije, tu su posebne ponude partnera. Tako HNK Zagreb nudi posjetiteljima Festivala 20% popusta na baletnu predstavu Prelaženje linije – večer tri baleta. A popust se ostvaruje na blagajni HNK-a prezentacijom ulaznice s predstave Tjedna suvremenog plesa. Također, Centar mladih Ribnjak u ponedjeljak, 19. lipnja u 20 sati vas poziva na izvedbu Studija za suvremeni ples. A tamo SSP predstavlja recentnu predstavu House Bolero koreografa Mateja Kejžara, dok se pomladak studija prezentira kroz predstavu Disorder. Više informacija o Tjednu suvremenog plesa – Dance Week Festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi tjedansuvremenogplesa.com.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version