Štrajk u Čistoći se nastavlja

Štrajk u zagrebačkoj Čistoći je ušao u drugi dan. Podsjetimo, radnici su spontano odlučili prekinuti rad dok se na posao ne vrate otpušteni djelatnici koji su snimljeni kako u isti kamion ubacuju više vrsta otpada. No, iako je Uprava ubrzo odlučila “privremeno suspendirati odluku o otkazima” trojici njihovih kolega, radnici Čistoće to nisu prihvatili te su poručili da se “na posao se ne vraćaju dok ne dobiju pisanu odluku o suspenziji otkaza”. Također, do daljnjeg neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica. Dodajmo da ova odluka nije jedini razlog štrajka u Čistoći. Oni prosvjeduju i zbog niskih primanja te loših uvjeta rada.

“Donesena je odluka jučer u kasnim večernjim satima da se povlači odluka o otkazima za trojicu naših kolega, tj. da se kolege mogu vratiti raditi. Ali radnici Čistoće, uz taj zahtjev, imaju i druge zahtjeve. A to su njihova materijalna prava. Radnicima Čistoće je u Zagrebačkom holdingu plaća najmanja. Koeficijenti su im najmanji. Oni žele da se to nakon godina što su stavljani po strani napokon ispravi”, rekla je predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Radnici imaju i 11 dodatnih zahtjeva

1. Povećanje osnovice 12% – minimalno
2. Stalni dodatak od 200 eura 
3. Sistematizacija u roku od 30 dana 
4. Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
5. Vanjski prijevoz 100%
6. Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija 
7. Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
8. Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
9. Dodatak na otežane uvjete rada – maksimalno 
10. HTZ oprema 
11. Besplatni parking 

“Radnici Čistoće su ove zahtjeve tražili proteklih 6-7 mjeseci, a Uprava ih je ignorirala. To je povećanje osnovice za 12% minimalno. Treba i stalni dodatak uvećati na 200 eura, a sistematizaciju izraditi u roku od 30 dana. Već dvije godine sistematizacija se ne izrađuje, a bila je obvezna sukladno kolektivnom ugovoru”, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Na štrajk u Čistoći reagirao i Davor Vić, voditelj podružnice Zagrebačkog Holdinga

“Radnici smatraju da je odluka o otkazima nepravedna i pretjerana. Razumijemo da su pod velikim pritiskom, ali su spomenuta trojica radnika svjesni da su napravili pogrešku s tim kontejnerima. A toga su svjesni i svi radnici u štrajku. Informacija da će im biti uručeni otkazi izašla je van tako da im je stvorila određenu psihozu, među njima i njihovim kolegama. A odluka o otkazu ima i mogućnost žalbe, pa treba reći da pravne mogućnosti nisu iscrpljene. Stoga smatramo da je ovo danas bilo neopravdano”, rekao je Davor Vić, voditelj Čistoće.

“Oni su svjesni da su napravili propust i da su postupili mimo protokola. Jasno je da se ne smije miješati otpad. Očekujemo da se posao neometano nastavi obavljati. Njihov primarni današnji zahtjev je ispunjen i očekujemo da će se vratiti na posao”, dodao je Vić. Više informacija o odvozu zagrebačkog otpada doznajte na mrežnim stranicama Čistoće na adresi cistoca.hr.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version