Solo “Sad sam Matthäus” kojeg režira, koreografira i izvodi Matija Ferlin ponovo igra u Zagrebu

Solo “SAD SAM MATTHÄUS” kojeg režira, koreografira i izvodi Matija Ferlin ponovo igra u Zagrebu. Umjetnička organizacija PROVINCIJA u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih pozivaju vas na nove izvedbe predstave koje će se održati u utorak i srijedu, 7. i 8. veljače 2023. godine. Obje izvedbe počinju u 20 sati, a igraju u kazalištu ZeKaeM.

Nakon gostovanja u Puli, Parizu, Ljubljani, Beču, Portu, Nitri, Marseillu i dvije nagrade hrvatskih strukovnih udruga suvremenog plesa (za najbolju koreografiju i izvedbu), nagrade Društva kazališnih teoretičara i kritičara Slovenije za najbolju predstavu u Sloveniji te dvije nagrade hrvatskog glumišta (za najbolju plesnu predstavu – zajedno sa “Sol” te za najbolju mušku plesnu ulogu), predstava SAD SAM MATTHÄUS koju izvodi Matija Ferlin vraća se na zagrebačke pozornice!

Uz glazbu Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha i po tekstu Gorana Ferčeca (ujedno i dramaturga predstave) i Matije Ferlina, ova predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva. Ali bavi se i izdajom i oprostom. Koristeći osobne narative i metafizička razmatranja teško pojmljivih i mučnih gubitaka u Ferlinovoj obitelji, autori stvaraju izazovan dijalog između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe. Ali i između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala te između pojedinca i civilizacije. Ferlinov precizan vokabular pokreta rasteže dvostruko značenje riječi “pasija” do samih granica. Uhvaćen između boli i strasti, izlaže publiku i samog sebe nadmoći glazbe.

Matija Ferlin se u ovoj predstavi bavi skrivenim društvenim, obiteljskim i osobnim ranama

Hrvatski kritičari predstavu opisuju kao “Ferlinovo remek djelo o patnji” (K. Kolega). O njoj govore i kao o “predstavi velike autorske ozbiljnosti i zrelosti kakvoj zapravo nema premca na domaćoj pozornici” (N. Govedić). A slovenski Neodvisni.art smatra da se radi o “uvjerljivom i složenom radu koji se bavi skrivenim društvenim, obiteljskim i osobnim ranama koje nosimo u sebi”. Austrijski Der Standard predstavu afirmira kao “umjetnički iznimno uspješan, poetičan i politički komad. A on, unatoč svom respektabilnom trajanju, ne blijedi niti sekunde…”.

Uz Ferlina i Ferčeca, autorski tim predstave čine i scenograf Mauricio Ferlin, oblikovatelj zvuka Luka Prinčič te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Predstava Sad sam Matthäus europska je koprodukcija Emanata, Wiener Festwochena, CND Pantin te Istarskog narodnog kazališta. Realizirala se u partnerstvu sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat te Starom mestnom Elektrarnom (Bunker). Dodajmo da se predstava se izvodi na engleskom jeziku, ali s hrvatskim titlovima. Ulaznice možete kupiti na blagajni ZKM-a u Teslinoj 7. A tko je Matija Ferlin, doznajte na Wikipediji.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version