Sigurno mjesto, razorna drama Jurja Lerotića i hrvatski kandidat za Oscara 3. studenog stiže u kina!

Sigurno mjesto, višestruko nagrađivani debitantski film Jurja Lerotića i hrvatski kandidat za nagradu Oscar, u kina diljem Hrvatske stiže u četvrtak, 3. studenoga 2022. godine. Ova napeta i moćna drama gledatelja suočava s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti. Ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi…

Nakon svjetske premijere na renomiranom festivalu u Locarnu te potom regionalne na sarajevskom festivalu, hrvatska premijera filma održat će se u nedjelju, 23. listopada i to na jubilarnom, 20. izdanju Zagreb Film Festivala. Nakon premijere Sigurno mjesto će u četvrtak, 3. studenog, stići u kina diljem Hrvatske.

Podsjetimo, spomenuti je film u proteklim mjesecima postigao izuzetan uspjeh. Na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnuu sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film festivala te tako postao prvi hrvatski filmski naslov koji je u posljednjih 30 godina na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade. Na Sarajevskom festivalu osvojio je čak četiri priznanja. To su dva Srca Sarajeva – za najbolji film u kategoriji igranog filma i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić). Fil je dobio i nagradu CICAE koju dodjeljuje Međunarodna konfederacija umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma. Također, dobio je nagradu Cineuropa koju dodjeljuje istoimeni portal posvećen europskoj kinematografiji i njenim stvaraocima.

Film je hrvatski kandidat za Oscara

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je ovaj film za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Sigurno mjesto progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spasiti bližnjega. Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića. Više o ovom mladom redatelju doznajte na stranicama IMDB-a.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, a hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Distributer filma je Hulahop, a nastao je u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

VIDEO TRAILER: Sigurno mjesto :: Safe place

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version