Prizori u Jadranskom moru izazvali strah i zgražanje: ‘Nije ih bilo 20 godina’

Za mnoge ljude neobičan fenomen koji se može vidjeti nekoliko puta godišnje na površini mora na hrvatskoj obali svakako je cvjetanje mora. Naime, radi se o prirodnom fenomenu koji je trenutno prisutan na području zapadne obale Istre, iznad Pule prema sjeveru.

Kako nam je objasnila dr. sc. Daniela Marić Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, prema dojavama koje su dobili u Puli je more čisto, dok je u Tršćanskom i Piranskom zaljevu cvjetanje jako izraženo te se s druge strane Jadrana spustilo i do Ankone. Dodaje i da Zavod za javno zdravstvo ima nekih navoda s otoka Krka, ali u to iz Centra nisu sigurni dok ne dobiju uzorke za analizu.

Također, Marić Pfannkuchen navodi da se trajanje fenomena ne može predvidjeti te da se radi o normalnoj pojavi koja označava da se povećava brojnost fitoplanktona. Objašnjava da se to događa dva do tri puta godišnje u normalnim uvjetima u Jadranu i svim ostalim morima i oceanima diljem svjeta.

Cvjetanje mora (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

‘Posebna pojava’

Nadalje, Daniela Marić Pfannkuchen navodi da trenutno cvjetanje ima neke posebnosti. “Ovo cvjetanje mora s pojačanom proizvodnjom sluzavih nakupina je posebno jer je rijetka pojava, zadnje je zabilježeno 2004. godine. To je isto normalna, ali rijetka pojava. Prije desetak dana uz obale Istre primijetili smo sluzave agregate na površini mora. Radi se o prirodnom fenomenu ‘cvjetanja mora’ koje je ove godine intenzivnije od uobičajenog”, ističe Marić Pfannkuchen.

A kako do cvjetanja mora dolazi pojasnila je Živana Ninčević Gladan, ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. “Cvjetanje mora je razvoj velikog broja mikroalgi koje tada postanu vidljive kao obojenje na površini mora. Obojenje morske vode može biti u različitim bojama ovisno o vrsti alge čija je brojnost porasla. Boja dolazi od njihovih fotosintetskih pigmenata i najčešće su crvene, smeđe i zelene boje, ali mogu se javiti i u drugim bojama”, navodi Ninčević Gladan.

“Sluzave cvatnje nastaju zbog otpuštanja organske tvari iz stanica mikroalga. Uglavnom su to ugljikohidrati, karboksilne kiseline, polisaharidi, odnosno neškodljivi organski spojevi nastali procesom fotosinteze. Otpuštanje organske tvari u obliku sluzi je stalna pojava, međutim u određenim okolišnim uvjetima ta je pojava intenzivnija i uočava se kao sluzave nakupine na površini mora”, dodaje Ninčević Gladan.

Prirodni fenomen cvjetanja mora (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

‘Nisu štetne’

Da sluzave nakupine nisu prvi put u Jadranu pojašnjava Marić Pfannkuchen. “Povremena hiperprodukcija sluzavih agregata nije novost u sjevernom Jadranu; prvi zapisi potječu iz 1729. godine kada je fenomen opisan kao ‘Mare sporcho’, u prijevodu prljavo more. Fenomen je zabilježen 1989., 1991., 1997., 2000. – 2004. nakon toga samo manje epizode koje su trajale kratko i vrlo lokalizirano koje bi primIjetili ribari na svojim alatima”, dodaje Marić Pfannkuchen.

Ipak, bez obzira na to što mogu biti neugodne oku, a imaju i neugodan miris, sluzave nakupine u moru nisu opasne. Kupačima se savjetuje da se istuširaju nakon kupanja, ako su to u mogućnosti.

“Same cvatnje nisu štetne, ali sluz zarobi sve čestice i nečistoće koje se nalaze u stupcu vode pa mogu izazvati iritacije na koži. Sluz je vidljiva u različitim oblicima i dimenzijama ovisno o intenzitetu cvatnji”, objasnila je Ninčević Gladan.

Njemački mediji upozoravaju svoje građane: Ovo morate znati ako idete na odmor u Hrvatsku

Također, Marić Pfannkuchen navodi i da su se Centru u Rovinju zbog pojave cvjetanja s upitima javili brojni građani i objekti. Zaključno, ističe i da su ove godine primijetili veću količinu trupaca u moru koji su većinom doneseni rijekama. Zbog toga bi bilo korisno pozvati vlasnike plovila na oprez prilikom plovidbe da bi se izbjegle štete. Objašnjava da drugih neobičnih pojava, osim navedenih, nije bilo.

Objava Prizori u Jadranskom moru izazvali strah i zgražanje: ‘Nije ih bilo 20 godina’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version