PRILIKA ZA DOBRO DJELO! U Petrovoj 3 nedostaje zaliha pojedinih krvnih grupa, među njima i ‘univerzalni donor’

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) upozorava na smanjenje krvnih zaliha svih negativnih krvnih grupa, a pogotovo krvne grupe 0+ zbog čega poziva sve zainteresirane s ovim krvnim grupama da dobrovoljno daruju krv u Petrovoj 3 u Zagrebu.

Inače, krvna grupa 0 je poznata kao i univerzalni donor zbog toga što je može primiti bilo koja krvna grupa, ali zato oni mogu primiti samo svoju krvnu grupu i nijednu drugu.

Screenshot: HZTM

“Krv možete darivati svakim radnim danom od 07:30  do 19:00 sati i subotom od 7:30 do 15:00 i na organiziranim akcijama darivanja krvi od strane Gradskih društava Crvenog križa”, podsjećaju iz HZTM-a.

Kako navode na svojoj web stranici apeliraju da donatori daruju krv samo onda kada njihova krvna grupa bude navedena u kategoriji “premale zalihe”, a da odgode darivanje ukoliko se nalazi u “prevelikim zalihama”.

“Muškarci mogu darivati krv svaka 3 mjeseca (do 7 dana ranije), a žene svaka 4 mjeseca (do 7 dana ranije). Podatak o datumu prethodnog darivanja nalazi se u Vašoj Iskaznici darivatelja. Ako nemate Iskaznicu darivatelja taj podatak možete dobiti na broj telefona 01/4600-337”, objasnili su iz HZTM-a.

Krv se ne može proizvesti

Iz HZTM-a, ističu kako krv može darivati svaka osoba u dobi od 18 do 65 godina (ili do 60. ako je riječ o prvom darivanju), koji su dobrog općeg zdravstvenog stanja, teži od 55 kilograma i tjelesne temperature koja ne premašuje 37°C.

“Krv nije moguće proizvesti, jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Svakodnevno Brojni bolesnici svakodnevno trebaju liječenje krvnim pripravcima, stoga, kako bi se osigurao dovoljan broj krvnih pripravaka, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja”, objasnili su iz  HZTM -a zašto je važno donirati krv.

Prije darivanja krvi, savjetuju, treba pojesti lagani obrok i uzeti dovoljno bezalkoholne tekućine.

Inače, prije skoro mjesec dana (25. listopada), obilježen je i Nacionalni dan darivatelja krvi, a kako je Zagreb.info tada pisao, dogradonačelnik Luka Korlaet, sudjelovao je u dijeljenju zahvalnica donatorima krvi u Starogradskoj vijećnici, a neki od donatora, darovali su krv po 35, 50, 55, 75 ili čak 100 puta.

The post PRILIKA ZA DOBRO DJELO! U Petrovoj 3 nedostaje zaliha pojedinih krvnih grupa, među njima i ‘univerzalni donor’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version