PREMINULA SLAVNA ZAGREPČANKA: Najveća hrvatska kiparica umrla u 90. godini života

Tužna vijest stiže iz svijeta kulture. Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je da je u Zagrebu u 90. godini života preminula akademkinja Marija Ujević Galetović.

Ova istaknuta hrvatska kiparica i redovita članica HAZU- zapamćena je kao “jedna od glavnih nastavljača tradicije hrvatskog figurativnog kiparstva kojeg je povezala sa suvremenim i avangardnim shvaćanjima”.

Kći Mate Ujevića, istaknutog hrvatskogpublicista i leksikografa, Ujević Galetović se rodila u Zagrebu 1933. godine, a u klasi Frane Kršiniča, diplomirala je 1958. godine na Kiparskom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti (ALU) te se potom usavršavala u Londonu na Central School of Art.

“Od 1987. predavala je na Akademiji likovnih umjetnosti i u više navrata bila pročelnica Kiparskog odsjeka. Za redovitu članicu HAZU izabrana je 1998. godine (…) Početkom 1960-ih približila se pop-artu i novoj figuraciji; pročišćavala je oblike i naglašavala izražajnost različitih materijala (alabaster, porculan, bronca, poliester, aluminij)”, opisao je HAZU njen rad.

Šenoa, Krleža, Paljetak i Križanić

Iz Akademije su nastavili kako se Ujević Galetović bavila portretima koje je oblikovala “kao kiparske metafore oslonjene na prirodne oblike”, što je vidljivo u njenom radu “Franz Kafka” iz 1979. godine. U istoj godini je napravila i rad A. G. Matoš, koji se očituje “volumenima oštrih bridova i osebujne stilizacije koji su bliski kubizmu, a kip “Meta”m+, također iz zadnje godine sedamdesetih, pokazuje ekspresivnost ritmičkim kontrastima svjetla i sjene dok je metafizičko značenje kipa isticala bojom.

“U 1980-ima oblikovala je postmodernističke skulpture (Melanija, 1988.; Čizma, 1989.). U kasnijim radovima sintetizirala je svoja iskustva služeći se klasičnim i modernim asocijacijama (Trkač, 1995.; Mačka, 2009.)”.

Ujević Galetović je izlagala na brojnim izložbama, a od obilja priznanja, posebno se ističe Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2012. godine.

Autorica je i više javnih skulptura, gdje vrijedi spomenuti kako je u Zagrebu napravila spomenike  Augustu Šenoi, Miroslavu Krleži, Vlahi Paljetku i Jurju Križaniću.

Također u suradnji s kiparom i akademikom Šimom Vulasom, napravila je poprsje spomenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana na grobu ovog dvojca u zagrebačkoj katedrali.

“Među religioznim skulpturama Marije Ujević Galetović ističu se ‘Uzašašće’ u crkvi svetog Nikole u Rijeci, ‘Sveti Franjo’ u Visokom, kip svetog Pavla u njegovoj crkvi u Zagrebu, vratnice katedrale u Požegi, te 13. postaja Križnog puta u Mariji Bistrici (s Antom Orlićem)”, nabrojao je HAZU sav opus rada i interesa Marije Ujević Galetović.

The post PREMINULA SLAVNA ZAGREPČANKA: Najveća hrvatska kiparica umrla u 90. godini života appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version