Premijera rezidencijalne predstave – AGENDA, Saša Božić i Simone Aughterlony

U subotu, 10. lipnja, u Zagrebačkom plesnom centru premijerno će se izvesti plesna predstava Agenda, renomiranih izvedbenih autora i umjetnika, Saše Božića i Simone Aughterlony. Premijernom izvedbom plesnog projekta, nastalog u okviru ovogodišnjeg rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra, a u produkciji kazališne skupine de facto te koprodukcijskoj suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, zagrebačkoj će se publici predstaviti rad velikog međunarodnog autorskog tima koji broji čak dvadeset i šest osoba, a okuplja niz plesnih umjetnika i umjetnica iz Belgije, Njemačke, Švicarske, Engleske i Hrvatske. Koncept i režiju potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić, u suradnji s plesnim izvođačima i izvođačicama – Katarinom Barešić, Borisom Barukčićem, Ivanom Bojanić, Dorom Brkarić, Viktoriom Bubalo, Margaretom Firinger, Nicom Lloydom, Šimunom Stankovom, Melissom Valette te Thomasom Vantuycomom. Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Igor Ruf, oblikovanje svjetla Joseph Wegmann, a glazbu Nikola Krgović. Producentica je Ida Klemenčić, a fotograf Neven Petrović.

Predstava Agenda dotiče trenutak suvremenosti u kojem se impuls za remiksiranjem, preuređivanjem i preraspodjelom medija, kao i analogna želja za snimanjem i trganjem i montažom prizora, susreću s metodama koje njeguju lakoću i beskrajnu dostupnost. Predstava proizlazi iz opsežnog istraživanja pojma “stranca” i mnoštva artikulacija unutar pojmova i afekata neobičnosti, različitosti i drugosti, no ovaj puta kroz prizmu umjetnosti kolažiranja.

Predstava Agenda izvest će se i u okviru otvorenja 40. izdanja Tjedna suvremenog plesa, 12. lipnja s početkom u 21 h. Za sve one će propustiti ljetne izvedbe, predstavu će moći pogledati u jesenskom repertoarnom bloku Zagrebačkog plesnog centra – 18., 19., 20. i 21. listopada.

Rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra podrazumijeva godišnju koprodukcijsku suradnju s nezavisnim plesnim organizacijama u vidu podrške razvoja, produkcije i izvedbe selektiranih plesnih projekata renomiranih plesnih umjetnika i/ili autora čiji su projektni prijedlozi, pristigli u okviru godišnjeg Javnog poziva, prepoznati od strane tročlanog Stručnog povjerenstva. Prema Odluci iz 23. rujna 2022., uz već spomenutu premijernu predstavu, tijekom 2023. podržat će se i projekt REM, autorice Ide Jolić u produkciji Umjetničke organizacije ON/A te Umjetna inteligencija, autorice Katarine Đurđević u produkciji UPPU “PULS”.

Kolaž — medij modernističkog šoka par excellence — se vraća ponovo. Rođen usred strašnih političkih okolnosti, slika terora i beskrajnog rata, čini se da kolaž jaše na valu političke korupcije, bombi i osobnog gubitka kako bi se ponovno pojavio kao legitiman suvremeni jezik izvedbenih umjetnosti. Imajući to na umu, od izvođača se traži da preispitaju osjećaj pripadnosti i podrijetla koji još nije zasićen institucionalnim strukturama i kulturnim anegdotama. Svaki izvođač u Agendi razvija poseban jezik koji proizlazi iz vlastitih interesa i usmjerava njihov izvedbeni materijal i preokupacije. Te “agende” ili “preokupacije” umjesto da predstavljaju (stereo)tipove, djeluju kao orijentacije žudnje i proizvode specifične impulse koji se ponavljaju i koji nude okvir  utjelovljenju žudnji i njezinim interakcijama.

„Kolla“ od grčke riječi „lijepiti“ ili „Coller“ od francuske riječi „zalijepiti“ nudi pristup  prostoru izvedbe kao slikarskom platnu za akumulaciju pronađenih izvora i referenci – gledatelji svjedoče da  razgovor između različitih elemenata nikada ne može ostati apstraktan, već nudi trajni dijalog proturječja i značenja. Ljepilo se u predstavi tumači kao zajednički groove, plesno prostor koje istovremeno unificira ali  i odražava različitost. “Agenda” postaje vremenski izraz mnogih koji postaju jedno, s tim da jedno nikada nije u potpunosti završeno jer mnogi nastavljaju utjecati na njega.

Simone Aughterlony nezavisni je umjetnik_ca sa sjedištem u Berlinu i Zürichu, koji pretežno radi u kontekstu plesa i performansa. Posljednjih šesnaest godina osmišljava koreografska djela queer tematike. Kao izvođač_ica surađivala je s umjetnicima kao što su Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment i Jorge León, Phil Hayes među ostalima. Simone pristupa žanru performansa kao praksi izgradnje svijeta kojim upravljaju kontradikcije između dominacije želje i djelovanja svih elemenata. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Zuricha za 2023. godinu.

Saša Božić hrvatski je kazališni redatelj i dramaturg prisutan u polju europskog suvremenog plesa. Nedavno su mu projekti producirani u Teatru &td u Zagrebu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu u Hrvatskoj, dok kao dramaturg surađuje s raznim koreografima u koprodukciji europskih kazališnih kuća kao što su Hebbel am Ufer (Njemačka), Kaaitheatre (Belgija), Gessnerallee (Švicarska), Nacionalni centar za ples (Norveška), između ostalih.

Agenda je naslov i metodologija koja je prvi put razvijena sa studentima BA studija The Manufacture – University of Performing Arts of Western Switzerland, Lausanne 2021. godine. Predstava je uvrštena u rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra 2023., a bit će izvedena na otvaranju 40. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu. Reprizne izvedbe uslijedit će u listopadu 2023. u Zagrebačkom plesnom centru.

Realizirano uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, Švicarskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj te Goethe Instituta Republike Hrvatske. Sponzor projekta je Telemach, a premijere Crvik vinarija.

Pročitajte više na Zagrebonline.hr

Exit mobile version