Pražnjenje septičkih jama u Zagrebu postaje besplatno od srijede, 1. svibnja 2024. godine





Pražnjenje septičkih jama u Zagrebu postaje besplatno i to od srijede, 1. svibnja 2024. godine. A nakon nedavne prezentacije Projekta Zagreb vrijednog 323 milijuna eura koji će značajno unaprijediti mrežu vodoopskrbe i odvodnje, a koje je i omogućilo besplatno spajanje na gradsku mrežu odvodnje od početka ove, 2024. godine, Grad Zagreb je objavio i ovu mogućnost. Za pružanje ove nove usluge Vodoopskrba i odvodnja ima na raspolaganju 19 vozila, uz mogućnost angažmana podizvođača prema potrebi.

“Od srijede, 1. svibnja 2024. godine, pražnjenje septičkih jama obavljat će gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja. I naglasti ću, ta će usluga za građane postati besplatna, tj. troškovi iste će se pokriti iz gradskog proračuna. Time ispravljamo dugogodišnju nepravdu, jer samo sedam posto kućanstava u Zagrebu nije priključeno na mrežu javne odvodnje. A da stvar bude gora, oni su do sada plaćali skuplju uslugu od građana koji su spojeni na javnu kanalizaciju”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Dakle, do priključenja preostalih kućanstava na sustav javne odvodnje u Zagrebu građanima iz će se iz proračuna plaćati usluga pražnjenje septičkih jama. No, to je također važno iz perspektive zaštite okoliša. Naime, zbog cijene ove usluge, građani nisu redovito praznili svoje septičke jame na adekvatan način. Ponekad bi sadržaj septičkih jama završio u vodotocima, podzemnim vodama i okolišu. A osim ekoloških koristi, preuzimanje ove usluge omogućit će Vodoopskrbi i odvodnji mapiranje svih septičkih jama u Zagrebu. Što će u konačnici omogućiti bolje planiranje daljnjeg unapređenja mreže javne odvodnje. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi vio.hr.



Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version