Potez susjednog gradonačelnika podijelio Zagrepčane: ‘Teška su i nesigurna vremena’

Brutalno premlaćivanje 15-godišnjaka ispred osnovne škole u Dugom Selu prošle godine potaknulo je tamošnjeg gradonačelnika Nenada Paina na ugrađivanje četrdesetak sigurnosnih kamera po svim institucijama, a sada uvode i nove sigurnosne mjere koje bi trebale suzbiti huliganizam.

Dugo Selo postaje jedan od najsigurnijih gradova: ‘Pogledajte što sve uvodimo, pa nek si oni misle’

To uključuje i uvođenje sigurnosnog osoblja, odnosno zaštitara.

“Tako da će biti veća sigurnost u osnovnim i srednjim školama, na autobusnim stanicama, sportskim dvoranama, svim važnim mjestima. Imat ćemo kamere, osoblje i savjetodavnu službu, pa neka si misle. Idemo prema tome da budemo najsigurniji grad u Zagrebačkoj županiji. Borimo se protiv nametnutih vrijednosti društvenih mreža, huliganizma, i da u tome svemu sačuvamo našu djecu”, zaključio je Panian.

Što o ovom potezu misle Zagrepčani i smatraju li da bi u zagrebačke škole trebalo uvesti zaštitare otkrili su nam na društvenim mrežama.

‘Mora se nekako uvesti red’

Brojni čitatelji su pohvalili Dugo Selo i ustvrdili da se Zagreb treba ugledati na ovaj susjedni grad.

NASILJE NE STAJE! Novi napad u Dugom Selu ispred osnovne škole, stanovnici zabrinuti: ‘Naravno da mi sada nije svejedno’

“Bravo, super odluka. Previše je svega lošega nažalost”, “Naravno da treba, u sve škole”, “Policijsku zaštitu. Zbog ulaska nepoželjnih i naoružanih”, neki su od komentara.

Jedna čitateljica je pojasnila kako bi zaštitari mogli pomoći u školskom okolišu.

“Trebalo bi, da. Treba biti jedna osoba koja nadgleda učenike i ukoliko dođe do nekih razmirica, tučnjava, da reagira”, navela je jedna čitateljica.

Učenici i roditelji ispred škole (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Neki nisu u potpunosti sigurni je li to dobra ideja, ali ne znači nužno da su odmah i protiv toga. “Možda da. Teška su i nesigurna vremena, pa zaštitimo djecu”, “Ako ne ide drukčije, onda se nekako mora uvesti red”, neka su od mišljenja izraženih u našoj anketi.

Ako ne baš u samoj školi, možda je osiguranje potrebno u blizini obrazovne institucije.

“Možda prije oko škole jer ljudi uredno uvode pse da se istovare u školsko dvorište (nemam ništa protiv pasa nego mjesta i načina), auti jure preko zebre kao da sutra ne postoji”, upozorava čitateljica.

Djeca idu u školu, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Nasilnici će ispasti žrtve?

S druge strane, neki ne misle da su zaštitari potrebni ili da jednostavno nisu dobra ideja.

Maloljetnik napao vršnjaka u Zagrebu: Od težine ozljeda završio u bolnici

“Djeca trebaju psihologe, logopede, medicinske sestre, a ne zaštitare! Koja glupost, zaštitari”, “Danas i u zaštitarima svakojake zapošljavaju, pa ne znam”, neki su od komentara naših čitatelja.

Neki strahuju što će se dogoditi u slučaju stvarne intervencije zaštitara. “Kad reagiraju, onda budu snosili posljedice i još će ispasti nasilnici, a nasilnici će biti žrtve na kraju balade”, boji se jedna naša ispitanica.

Učenici sjede u školskim klupama
(Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Dio građana upozorava da nije dovoljno samo zaposliti zaštitare ili uvesti kontrolu, već se roditelji i škole trebaju više posvetiti odgoju djece. “Treba djecu odgojiti i naučiti lijepom ponašanju”, napominje jedna čitateljica.

Ima i onih koji smatraju da bi se trebalo kontrolirate stanje kod kuće, a ne u školi. “Zaštitare treba poslati u pojedine obitelji, a ne u škole. Ipak od kuće kreće odgoj i opća kultura, a u školi se samo nadograđuje i širi znanje”, predložio je jedan komentar.

Učenici odlaze u školu (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stanje s nasiljem u školama podsjetilo je ljude i na to kako se to nekad ranije rješavalo. “U moje vrijeme nisu trebali zaštitari. Nastavnici su to riješili, a i mi smo bili drugačija generacija”, ustvrdio je jedan čitatelj.

S druge strane, zbog pritužbi na problematične učenike, neki se boje da ni zaštitari nisu dovoljni. “Pa kaj vam je, kakvi danas klinci idu u školu, namlatit će ih do prvog velikog odmora”, našalio se jedan naš čitatelj.

Objava Potez susjednog gradonačelnika podijelio Zagrepčane: ‘Teška su i nesigurna vremena’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version