Popularni lijek može ozbiljno oštetiti jetru: Povlači se iz trgovina, uskoro će ga biti samo u ljekarnama

Zbog mogućeg rizika od oštećenja jetre farmaceutska kompanija Bayer je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila pismo zdravstvenim radnicima za lijek Iberogast oralne kapi, tekućina.

Naime, radi se o biljnom lijeku njemačke kompanije Bayer koji se mogao prodavati i izvan ljekarni. Zbog ozbiljnih rizika i nuspojava takva praksa u budućnosti neće biti moguća.

Inače, Iberogast je indiciran za simptomatsko liječenje probavnih smetnji. Primjerice, sindroma nadraženog crijeva i funkcionalne dispepsije, uključujući gastrointestinalne grčeve, kao i za potporno simptomatsko liječenje gastritisa u djece starije od 6 godina, adolescenata i odraslih.

Lijek Iberogast oralne kapi (Foto: Iberogast.com.hr)

Slučajevi oštećenja jetre

Nadalje, lijek je potrebno primjenjivati samo u onih bolesnika u kojih je primjena lijeka indicirana, uzimajući u obzir postojeće ili prethodne bolesti jetre, istodobnu primjenu drugih lijekova, kao i druga stanja koja mogu utjecati na funkciju jetre.

U slučaju pojavljivanja znakova oštećenja jetre (žutilo kože ili očiju, tamna mokraća, stolica svijetle boje, bol u gornjem dijelu abdomena), liječenje treba odmah prekinuti te se javiti svom liječniku.

Naime, u Europskoj uniji zabilježeni su slučajevi oštećenja jetre uzrokovanog lijekom, uključujući zatajenje jetre koje je dovelo do transplantacije, tijekom primjene lijeka Iberogast. Navedeni slučajevi oštećenja jetre prijavljeni su nakon stavljanja lijeka u promet.

Poznati lijek protiv bolova pod istragom: Nuspojave se povezuju s nizom bolesti i smrti

Samo u ljekarnama

Uzimajući u obzir indikacije za koje se lijek primjenjuje te moguće nuspojave, promijenjeno je mjesto izdavanja lijeka iz ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo lijekovima u isključivo ljekarne, kako bi se izdavanje provodilo pod nadzorom stručnjaka.

Također, na vanjsko pakiranje lijeka Iberogast uvodi se istaknuto uokvireno upozorenje: “Nemojte uzimati Iberogast ako imate ili ste imali bolest jetre ili uzimate lijekove s nuspojavom oštećenja jetre navedenom u uputi o lijeku.”

Izdavanje lijeka Iberogast isključivo u ljekarnama stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine te nakon tog datuma više neće biti dostupan u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Nova pakiranja lijeka Iberogast bit će dostupna nakon navedenog datuma. Do isteka zaliha starih pakiranja na tržištu će biti dostupna ranija i nova pakiranja lijeka Iberogast, navode u HALMED-u.

Dolazi velika promjena koja će olakšati život pacijentima: ‘Mogu primijeniti 17 lijekova’

Objava Popularni lijek može ozbiljno oštetiti jetru: Povlači se iz trgovina, uskoro će ga biti samo u ljekarnama pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version