Podsjetnik na Srpanjske žrtve i autora Zelene potkove

Godine 1845., na dan 29. srpnja, s prvog kata na uglu Trga sv. Marka i Mletačke, iz kuće mađarskog odvjetnika Tadije Ferića opaljen je hitac u pripadnike Narodne stranke (Ilirci) koji su prosvjedovali protiv mađarizacije, nakon čega su Ilirci krenuli na Ferićevu kuću.

Sve je počelo nakon što su na pripremama za izbore krivotvoreni potpisi kako bi u Skupštinu ušlo što više pripadnika Horvatsko-vugerske stranke (mađarona). To je izazvalo ogorčenje iliraca, pristaša Narodne stranke, koji su na prethodnoj tzv. restauraciji (obnovi činovništva u Zagrebačkoj županiji) izvojevali veliku pobjedu. Izbori su održani 28. i 29. srpnja, a mađaroni su, uz pomoć glasova turopoljskog plemstva, odnijeli pobjedu osvojivši 315 zastupničkih mjesta više (1289 : 974). Uvečer nakon objavljenih rezultata izbora nezadovoljni narodnjaci izašli su iz svog dvorišta na Markovom trgu te Kamenitom ulicom krenuli prema Donjem gradu.

Tada je ban grof Franz Haller von Hallerstein zapovjedio vojsci da isprazni trg prilikom čega je jedna skupina Ilirske stranke zaostala, a Mirko Bogović napao jednog časnika sabljom.

Srpanjske žrtve

U vrlo zaoštrenoj klimi stranačke podvojenosti, pod puščanim mecima vojske palo je trinaest Zagrepčana, a dvadeset i sedam ih je ranjeno, od kojih je šest poslije umrlo. Deset žrtava pokopano je 1. kolovoza u zajedničkoj raci na groblju sv. Jurja nad kojom je 1855. podignut metalni spomenik s usnulim lavom. U travnju 1876. zatvara se Jurjevsko groblje, a seoba spomenika i posmrtnih ostataka na Mirogoj pretvorila ubrzo će se pretvoriti u višestruku protumađarsku demonstraciju.

Foto: Proleksis.hr (preuzeto s Facebook stranice “Na današnji dan – Zagreb”)

Rođen urbanist Milan Lenuci

Dana 30. srpnja 1849. rođen je zagrebački urbanist Milan Lenuci. U prvom razdoblju djelovanja od 1874. (podmjernik u Građevnom uredu Gradskog poglavarstva Zagreba) do 1891. (predstojnik Gradskog građevnog ureda) široka politehnička naobrazba omogućuje mu izrazitu svestranost koja seže od tehničke organizacije komunalnih službi (vodovod, vatrogastvo, građevna inspekcija) do industrijskog dizajna (tipski model zagrebačkih stuba iz 1883.), arhitektonskog projektiranja i prostornog planiranja. Od 1883., kao izvjestitelj odbora za izradu nove regulatorne osnove (dovršene 1887.) pretežno je zaposlen urbanističkim planiranjem. Iz tog razdoblja potječu projekti detaljnog uređenja dvaju trgova parkovnog okvira središta Donjega grada, tzv. Zelene potkove (današnjih trgova maršala Tita i J.J. Strossmayera).

Foto: Saša Zinaja

Iako velikih dio njegovih projekata i zamisli nije u potpunosti ostvaren, Lenuci je na prijelomu stoljeća postavio temelje urbanog razvoja Zagreba u 20. stoljeću. Više od prvom i najpoznatijem zagrebačkom urbanistu možete pročitati na web stranici portala pogledaj.to

Tekst preuzet s Facebook stranice Na današnji dan – Zagreb i web portala pogledaj.to

 

Pročitajte više na Zagrebonline.hr

Exit mobile version