Otvorena velika retrospektiva Sanje Iveković

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je prva sveobuhvatna retrospektivna izložba Works of  Heart (1970-2023) jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica i aktivistica, Sanje Iveković. Izložbu je MSU producirao u suradnji s Kunsthalleom u Beču, a otvorenju su prisustvovali brojni posjetitelji kojima su se prigodnim riječima i zahvalama obratili: Zdenka Badovinac, kustosica retrospektive i ravnateljica MSU, Ivana Bago, kustosica arhivskog dijela izložbe Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.–1982, Ivet Ćurlin, članica kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW i umjetnička direktorica Kunsthalle Wien, umjetnica Sanja Iveković, Irena Kregar Šegota, načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija RH, te gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, kome je pripala čast da proglasi izložbu otvorenom.

Izložba se prostire na dva kata MSU, obuhvaća veliki broj radova iz više od pedeset godina dugog umjetničkog i aktivističkog djelovanja Sanje Iveković među kojima se posebno ističe spomenik Trudna memorija koji je podignut na zapadnom platou MSU. Trudna memorija predstavlja zagrebačku verziju slavnog rada Sanje Iveković Lady Rosa of Luxembourg posvećenog ženskom doprinosu antifašističkoj borbi. Čine je pozlaćena skulptura trudne žene, postolje i skupina rodno određenih alegorijskih i uvredljivih riječi koje se nižu oko podnožja spomenika te popis svih imena žena koje su proglašene narodnim heroinama Narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji iz Drugog svjetskog rata.

Izložba Works of  Heart (1970-2023) Sanje Iveković ostaje otvorena do 1. studenog 2023.

Sanja Iveković
rođena je 1949. godine u Zagrebu, gdje trenutno živi i radi. Pripada umjetničkoj generaciji Nova umjetnička praksa koja se pojavila u Jugoslaviji nakon 1968. Iveković je bila prva umjetnica u tadašnjoj državi i jedna od rijetkih u tzv. Istočnoj Europi koja je u to vrijeme zauzela snažan feministički stav istaknut u njezinoj praksi i danas. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim bijenalima i velikim izložbama. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje i propituje sociopolitičke teme, fokusirajući se na strategije i metode otpora vladajućim odnosima moći, dok je glavno obilježje njezina rada progovaranje iz pozicije ženskog subjekta. Uz umjetničku djelatnost, bavi se ženskim aktivizmom te je osnivačica i članica nekoliko hrvatskih ženskih nevladinih organizacija.

Works of Heart (1970–2023) Retrospektiva
Kustosica: Zdenka Badovinac
Koordinatorica projekta: Martina Munivrana
Asistentica: Petra Cegur
Dizajn postava izložbe: Ana Martina Bakić
Vizualni identitet izložbe i kataloga: Works of Heart (1970–2023) Retrospektiva, grafičko oblikovanje spomenika Pregnant Memory: Rafaela Dražić

Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982. Arhiv
Kustosica: Ivana Bago
Asistentica: Renata Filčić
Dizajn postava izložbe: Zbyněk Baladrán
Grafički dizajn: Sanja Kuzmanović

Odnosi s javnošću: Inesa Antić / Antidrama, MSU
Produkcija: MSU Zagreb, Kunsthalle Wien
Sponzori i partneri: Kunsthalle Wien, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Turistička zajednica grada Zagreba, Stratkom, Erste banka, Jutarnji list, INA

 

Pročitajte više na Zagrebonline.hr

Exit mobile version