Open House Zagreb 2023 zbog velikog interesa otvara nove termine stručnih obilazaka najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela

Zbog iznimnog interesa, Open House Zagreb 2023 festival koji će se održavati od petka do nedjelje, od 20. do 22. listopada 2023. godine, otvara nove termine stručnih obilazaka najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela. Podsjetimo, Open House događanjima u svijetu godišnje nazoči gotovo milijun ljudi. A zabilježeno je dva milijuna posjeta objektima koje prati i oko 18.000 volontera ponajčešće studenata i građana koji svojim doprinosom čine Festival vidljivijim.

Open House Worldwide najveća je platforma urbanog krajolika na svijetu koja omogućava izravan susreta građana s arhitektonskim objektima koje određuju izgled jednog grada. Danas okuplja 54 velika svjetska grada, poput Kopenhagena, New Yorka, Pariza i Amsterdama. A od ove je, 2023. godine i Zagreb dio te prestižne skupine. Svi programi festivala Zagreb Open House 2023 su besplatni, a uključuju veliki angažman organizatora i volontera.

Budući da je u vrlo kratkom roku popunjena većina prijava, a kako bi što veći broj građana i turista mogao sudjelovati u ovom iznimnom programu, na određene su lokacije dodani i novi termini stručnih vođenja. Tako u petak, 20. listopada, Palaču zagrebačke burze za robu i vrednote uz stručno vodstvo moći će se razgledati osim u 16 i 17 i u novom terminu u 18 sati. Za obilazak Met Boutique hotela dodan je termin u 19 sati, a za Osnovnu školu Augusta Šenoe dodan je raniji termin, u 17:30 sati.

Open House Zagreb se održava od 20. do 22. listopada 2023. godine

U subotu, 21. listopada, uz stručno će se vodstvo moći obići poslovna zgrada Gradskog poglavarstva. Nju ćete moći pogledati u još jednom terminu – u 12 sati. A Uraniju možete obići i u dodatnom terminu od 11:30 sati. Također, dodani su termini za obilazak Doma zdravlja ZagrebCentar u 12 i J 28 u 13 sati. Za Atelier Bohutinsky dodan je termin u 12 te Hotel Zonar u 17 sati. A za obilazak stambeno poslovnog objekta Veslačka 15-17a grupe su povećane.

Dodani su novi termini i za obilaske u nedjelju, 22. listopada. I to za Centar za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe (SEECEL) u 11 te za Kockicu u 13 sati. A za obilazak kompleksa klaonice Zagrepčanka dodan je termin u 16 sati. U ranijem terminu, u 16 sati, može se uz stručno vodstvo saznati nešto više o zgradi Hrvatski državnog arhiva. Za sve posjetitelje putničkog terminala zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, Međunarodna zračna luka Zagreb je osigurala besplatan autobusni prijevoz. Polasci su u 8:30 i 11:30 sati i to s Autobusnog kolodvora Zagreb, a karte će podijeliti volonteri na ulazu.

A koji će se sve objekti obilaziti tijekom OHZ-a 2023?

35 arhitektonskih objekata koji će kroz preko 70 obilazaka uz stručno vodstvo biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima su Popov toranj, sakralni prostori Gornjeg grada, Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon SDZG, stambeno-poslovna uglovnica Napretkove zadruge, stambena zgrada Vukovarska, zgrada Kemikalije Export-Import, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, poslovna zgrada Gradskog poglavarstva i urbanizam Dugava.

Također, obići će se i Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman, Centar za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Odgojno obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, J 28, Urania, Bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelier akademika Andrije Mutnjakovića, Atelier Bohutinsky, stambeno poslovni objekt Veslačka 15-17a, Dječji vrtić Remetinec – centralni objekt Lanište, kuća u Maksimiru, hotel Zonar Zagreb, stara gradska Vijećnica i Met boutique hotel. Sve informacije o festivalu Open House Zagreb 2023 i programu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici na adresi openhousezagreb.org.

VIDEO: Housing and the People – Open House Worldwide Festival ’22

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version