ODBIJEN PRIJEDLOG ZA IZGRADNJU PARKINGA! Središće odlučilo sačuvati vrijedan dio kvarta: ‘Odbili smo to podržati…’

Ako Zagrepčani ne koriste javni prijevoz, ne muče ih problemi s istim, ali u tom slučaju muku muče s parkiranjem. No, nije to agonija samo za vozače koji se žale da je premalo parkirnih mjesta već za sve stanovnike, kako vozila završe na livadi, nogostupima, ispred ulaza u zgrade, čak i na dječjim igralištima.

(FOTO) ZELENA POVRŠINA, NOGOSTUP, MA KAKVA PRAVILA: Evo kako se kauboji parkiraju po Knežiji

Gotovo da i nema dijela grada koji je imun na probleme s parkingom, a iznimka nije ni Središće.

Jedna od predstavnica suvlasnika stanara zgrade u ulici Savezne Republike Njemačke (identitet poznat redakciji) otkrila nam je da je situacija danas ipak bolja nego ranije, ali da su pločnici svejedno i dalje puni automobila. Ista ju je situacija potaknula na akciju još 2019. godine kada je od grada Zagreba izgradnju parkinga za automobile.

“Na  istočnom djelu naselja do glavne prometnice SR Njemačke na zelenoj površini između bandera”, opisala je lokaciju na kojoj želi vidjeti parking za koji vjeruje da bi riješio probleme s automobilima. Na opasku da bi tako kvart izgubio vrijednu zelenu površinu, odgovorila nam je da taj kvart ima puno zelenih površina pa ne smatra da bi bio problem ako se dio spomenute zelene površine prenamijeni u parking.

Iako su joj iz Grada tada rekli kako bi parking bio dugačak proces koji obuhvaća puno faktora, kaže nam, u načelu su bili zadovoljni prijedlogom. Ipak, prošle je godine saznala da je njen projekt u međuvremenu uznapredovao.

“Saznala sam da je Vijeće mjesnog odbora od Grada dobilo gotov projekt za oko stotinu parkirnih mjesta, čak i više nego što sam tražila”, rekla je zadovoljno. Nastavila je i kako, iako je vidjela plan, nije dobila primjerak, a dodaje i kako sam plan baš i nije bio dočekan s radošću.

“Nisu bili baš oduševljeni, ali sam bila vrlo uporna pa su prihvatili prijedlog i predali ga gradskoj četvrti. I sada je taj prijedlog gradska četvrt odbila“, ustvrdila je nezadovoljna što je na toj razini stopiran cijeli projekt.

Odbijanje uništenja zelenila radi automobila

O svemu smo poslali upit nadležnom Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok. Potvrdili su da su vidjeli projektno rješenje za izgradnju parkinga i da je isto bilo namijenjeno “Zelenoj kazeti između kvarta Središće i ulice Savezne Republike Njemačke”.

“Grad Zagreb planirao je provedbu navedenog projekta za 2021. godinu temeljem Programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2021., te je za to predviđeno 900.000 kuna, a napominjem da je program donesen u prosincu 2020. godine. Predloženim rješenjem bi se osiguralo 107 parking mjesta zajedno s 6 parking mjesta za osobe s invaliditetom, a sve na štetu postojeće zelene kazete”, otkrio nam je detalje Tonko Bogovac, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok.

Dodao je i kako je 2021. godine došlo do značajnog rasta cijena pa pri javnoj nabavi prethodno vijeće nije bilo moguće ni naći izvođača koji bi odradio izgradnju parkinga za spomenuti iznos.

Tako je aktualno vijeće gradske četvrti dobilo priliku ponovno pogledati prijedlog te izraziti svoj prilično jasni stav.

“Tada je Vijeće donijelo zaključak kojim je nedvosmisleno odbijen ovaj prijedlog uz obrazloženje da VGČ Novi Zagreb – istok odbija podržati prijedloge kojima se vrijedna zelena površina asfaltira u korist osobnih automobila, uvažavajući pri tome trenutnu klimatsku katastrofu te pojačani utjecaj toplinskog otoka kojim bi se građani Središća izložili ukoliko bi izgubili i ovu zelenu površinu”, objasnio je Bogovac.

No, kako problem s parkingom i dalje postoji, Vijeće je predložilo alternativno rješenje, iscrtavanje parkinga od šest traka duž ulice SR Njemačke.

“S obzirom na to da tamo već postoji mali broj parking mjesta takvo je rješenje moguće, a s obzirom na nisku prometnost na toj ulici. Takav zaključak podržan je jednoglasno od strane 16 vijećnika koji su prisustvovali toj sjednici. Vijeće mjesnog odbora Središće je upoznato s predmetnim zaključkom”, naveo je Bogovac.

Upit smo o projektu smo poslali i na adresu MO Središća.

Za kraj, Bogovac je istaknuo je i kako pitanje izgradnje parking mjesta pripada pitanjima politike Grada Zagreba prema prostoru, pa je prokomentirao na što bi se Grad trebao koncentrirati u svojim odlukama.

“Po mom osobnom mišljenju, u potpunosti je nepravedno da Grad Zagreb investira u izgradnju parkirališta umjesto u javnu stanogradnju. Prioriteti u tom smislu trebaju biti jasnije određeni, te Grad treba jasno reći jesu li mu opći prioritet u korištenju javnog prostora javno stanovanje ili javni parking. A pogotovo o tome treba voditi računa poznavajući učinak automobila na okoliš, ljudsko zdravlje i klimu – i to u jeku ljudski izazvane klimatske katastrofe bez presedana”, zaključio je Bogovac.

The post ODBIJEN PRIJEDLOG ZA IZGRADNJU PARKINGA! Središće odlučilo sačuvati vrijedan dio kvarta: ‘Odbili smo to podržati…’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version