Mnogi zaziru od ‘limenki’ u Zagrebu: Evo što se zapravo nalazi ispod tog lima

Zagrebačke zgrade koje imaju simpatično, lokalno rašireno ime, povezano s njihovim izgledom su svakako takozvane ‘limenke’. Radi se o zgradama koje su sagrađene 60-ih godina prošlog stoljeća, a nalaze se u Folnegovićevom naselju, Borongaju, Zapruđu i Utrini.

Karakterističan izgled ove zgrade duguju svojoj vanjštini koja je izgrađena od aluminijske oplate i zbog toga podsjećaju na limenke. Brojni Zagrepčani već desetljećima žive u njima, a kakva su njihova iskustva upitao je jedan korisnik na društvenim mrežama.

“Pozdrav, kakvo vam je iskustvo življenja u ‘limenkama’? Pozitivna i negativna iskustva”, napisao je korisnik, a na njegovo pitanje odgovorili su brojni Zagrepčani. “Najpozitivnija”, “Super su stanovi samo bi trebala energetska obnova”, “Moje najdraže Zapruđe”, neki su od komentara.

Izolacija u zgradama limenkama (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

‘Ružno izvana, udobno iznutra’

“Limenka” je vanjska obloga zgrade, ispod je beton, pa samim time ne vidim razliku između reći ćemo normalne zgrade i limenke. Moje iskustvo je odlično”, “Super zgrade. Jedina mana je nedostatak balkona i spremišta”, komentirali su.

Također, neki su se osvrnuli i na to kako su ‘limenke’ podnijele potrese. “Kvaliteta zgrade je dokazana nakon potresa. Nisu lijepe izvana, ali raspored (meni) je vrhunski”, “To nisu limenke nego kvalitetni stanovi, to se vidjelo kod potresa”, objasnili su.

“Po zimi pretoplo. Po ljeti ugodno ako ugradiš obični klima uredjaj. Nedostatak podruma. Ružno izvana udobno iznutra”, objasnio je jedan korisnik, dok su ostali komentirali toplinsku i zvučnu izolaciju u ‘limenkama’.

Zagrepčanka nije mogla vjerovati što je majstor napravio: ‘Rekao mi je da ne zna u čemu je problem’

‘Ako se susjedi posvađaju, čut ćete ih’

“E sad, ja sam osmi kat s ravnim krovom, pa bez klime ljeta ne bi bila izdržljiva, pozicija mi je takva da me niti jedno drvo ne može zaštititi, pa imam sunce od cca pet ujutro do 21 navečer, sa staklenim krovom u haustoru, pa je u haustoru deveti krug pakla. Zimi, odlično, imam promijenjenu stolariju, tako da je izolacija mrak, radijatori griju odlično, i stvarno nam nikada nije hladno. Zidovi baš nisu pohvalno debeli i zvučno izolirani, pa ako se susjedi posvađaju, čut ćete ih. Ali čovjek se navikne”, navodi jedna Zagrepčanka.

“Ako si četvrti kat bez lifta sa staklenim krovom, u stubištu na četvrtom katu je 45 stupnjeva pred vratima. Ako brzo uđes i izađes u stanu je ok. Ja palim klimu tek kad je vani 38, nekad i to preskočim. Teško je nekad se penjati gore ako imaš malo dijete koje nosiš, s vrećama s placa i dućana, i realno ideš gore bar pet puta u danu, nekad i više. Dobro je za liniju i kondiciju. Teško je za mentalno zdravlje”, zaključuju drugi.

Objava Mnogi zaziru od ‘limenki’ u Zagrebu: Evo što se zapravo nalazi ispod tog lima pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version