Miroslav Lilić, novinar i televizijski voditelj, preminuo je u Zagrebu u 79. godini





Miroslav Lilić, istaknuti hrvatski novinar i televizijski voditelj, preminuo je u Zagrebu u 79. godini. Lilić je bio dugogodišnji direktor programa Televizije Zagreb i Hrvatske radiotelevizije. Bio je i urednik Dnevnika, glavni urednik Nove TV te predsjednik diskografske kuće Croatia Records. Miroslav Lilić je rođen 8. travnja 1944. godine u Siveriću kod Drniša. Gimnaziju je završio u rodnom Drnišu 1965., a studij južnoslavenskih jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1983. godine.

Miroslav Lilić je počeo raditi kao suradnik u Plavom vjesniku. No, 1967. godine dolazi u Informativnu redakciju RTV-a Zagreb. Prvo radi kao novinar, a onda i urednik dnevnih informativnih emisija Jučer, danas, sutra i Kronika. Od 1974. do 1978. godine radi kao urednik dnevnog programa, a ubrzo postaje i odgovorni urednik informativno-političkoga programa. Lilić od 1986. do 1992. godine radi kao glavni urednik programa.

Miroslav Lilić je bio ikona hrvatskog novinarstva

1991. godine pokrenuo je Treći program Hrvatske televizije, a počeo je voditi i ratni program Za slobodu. 1994. godine odlazi na čelo uprave tvrtke Croatia Records. Tamo ostaje do 2004. godine, kada se vraća na HRT i to na fumkciju savjetnika. Tu funkciju obnaša do 2009. godine, točnije, do svog umirovljenja.

Miroslav Lilić je bio dugogodišnji predavač na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Također, često je surađivao u dnevnom tisku, a objavio je i autobiografiju naziva Bez reprize. Dva puta je dobio nagradu Zlatno pero Društva novinara Hrvatske – 1976. i 1984. te Nagradu Ivan Šibl 2007. godine. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, a odlikovan je Redom hrvatskog pletera. I dodajmo, Miroslav Lilić će među starijim gledateljima ostati zapamćen i po rečenici “Umro je drug Tito”, tj. priopćenju o smrti Josipa Broza Tita, tadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije.



Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version