Milanovićev potez nije kod svih izazvao odobravanje: ‘Ustava se mora pridržavati’

Ustavni sud u ponedjeljak je objavio da predsjednik RH Zoran Milanović, dok je na toj dužnosti, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, a takva je odluka izazvala burne reakcije.

Predsjednik je danas iz Vele Luke komentirao da se radi o gangsterskoj družini koja je stranke predvođene SDP-om uzela za taoce. Objasnio je da njemu ne mogu ništa, ali njima mogu. Također, Milanović je napao šefa Ustavnog suda Miroslava Šeparovića i nazvao ga muljatorom. Zaključio je da se radi o nepismenim gangsterima, a ostavku ne namjerava dati.

Što o cijeloj situaciji misle građani i podržavaju li odluku Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću ili su pak na njegovoj strani, provjerili smo u anketi na našem Facebook profilu. Komentara je bilo više od 300, a mišljenja su podijeljena.

Ustav je jasan

Dio građana u komentarima podržao je odluku Ustavnog suda i objasnio da se radi o jasnoj stvari. “Podržavam. Ustav je jedinstvena cjelina, koja vrlo jasno to izražava. Kandidat koji ruši Ustav, državu, srozava sebe, narod, pokušava omalovažiti sve političke protivnike, struku. Država je nastala teškom borbom, da bi netko rušio Ustav, važnija mu je njegova pozicija nego država”, jedan je od komentara.

“Ustava se mora pridržavati, no naš je tako napisan da se može tumačiti prema potrebi.
Pametnome dosta! Super odluka. Ustavni sud bi trebao znati. Predsjednik bi trebao -poštovati zakone države kojoj predsjeda. Ako nije tako onda nismo država. Slažem se s većinskom odlukom ustavnih sudaca”, neki su od komentara.

Također, više je komentara bilo vezano uz neujednačeno tumačenje Ustava. “Zakon kojeg deset pravnika može interpretirati svaki na svoj način je loš zakon. Kakav je to Ustav kad ga jedni ustavni suci tumače na jedan način, a drugi na drugi način? Ne bi li ga svi trebali jednako tumačiti?”, komentirali su.

Milanović o odluci Ustavnog suda: ‘Ta gangsterska družina’

‘Samo hrabro naprijed’

Drugi dio komentara bio je posvećen podršci predsjedniku Milanoviću i njegovoj kandidaturi na parlamentarnim izborima, dok odluku Ustavnog suda ne podržavaju.

“Zorane, samo hrabro naprijed. Bit će kandidat za premijera i to je dosta! Podrška za Milanovića. Super odluka. Zakaj si nebi čuvao radno mjesto dok ne nađe novo? Milanović zna kaj radi”, neki su od komentara, a građani su se u njima složili da odluka Ustavnog suda nije ispravna.

Podsjetimo, udruga Gong upozorila je da je odlukom predsjednika Milanovića o kandidaturi na parlamentarnim izborima nastala neviđena pravna nesigurnost u zemlji, te su još u subotu pozvali Ustavni sud da se što prije očituje o tome.

Ustavni sud donio odluku: Predsjednik RH Zoran Milanović ne može biti kandidat na izborima

Udar na politički sustav

U sklopu reakcije nakon odluke predsjednika Gong je upozorio da se nakon izbora može dogoditi situacija da se predsjednik Republike Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Dodaju da je Milanović ovakvom odlukom ozbiljno povrijedio svoju dužnost čuvara stabilnosti državne vlasti. Poručuju da nepravdu i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav nego sukladno demokratskim procedurama.

Iz udruge zaključuju da bi Milanovićeva najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala značiti i ostavku na mjesto predsjednika države, a neizvjesno je što će se po tom pitanju još dogoditi.

Objava Milanovićev potez nije kod svih izazvao odobravanje: ‘Ustava se mora pridržavati’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version