Koncertni program Stvaranje zvuka pokretima tijela u svjetlosnom snopu 2. prosinca na Muzičkoj akademiji

Projekt Umjetnička inovacija i pedagogija kreacije: stvaranje zvuka pokretima tijela u svjetlosnom snopu zajednički je projekt Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti. Posebnim pedagoškim metodama namijenjenim poticanju kreativnosti putem informatičke platforme Light Wall Sound System renomirani udaraljkaš, profesor Jean Geoffroy  i audio inženjer Christophe Lebreton vode studente umjetničkih akademija: glazbenike, plesače i likovne umjetnike u razvijanju vlastitog odnosa prema zvuku, prostoru i svjetlu.

Radove koji će proizvesti tijekom jednotjedne radionice studenti triju akademija predstavit će javnosti u petak, 2. prosinca u 19 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Tom će prilikom spomenuti umjetnici Jean Geoffroy i Christophe Lebreton po prvi put u Hrvatskoj izvesti djelo Light music Thierryja De Meyja. Ulaz na spomenuti program je slobodan za sve zainteresirane. Projekt se održava u partnerstvu sa Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Centralni dio ovoga program je uređaj Light Wall System koji je Jean Goeffroy dizajnirao i testirao s Christopheom Lebretonom u laboratoriju Lisilog. Riječ je o sučelju izvorno dizajniranom za pozornicu, koje omogućuje izvođaču da proizvodi zvukove zahvaljujući pokretima svoga tijela kroz svjetlosni snop te da svira, u pravom smislu riječi, intuitivno i urođeno u svjetlu: svira zvukove kakve bi netko mogao naslikati rukama na platnu.

Pod vodstvom profesora Jeana Geoffroyja sudionici u malim autorskim grupama pristupaju razradi ideja o načinima kontrole svjetlosnog snopa čijim prekidanjem kontroliraju pojavu zvuka iz uređaja koje će imati na raspolaganju. Posebno informatičko sučelje uz pripadajuću tehničku opremu predstavlja novo veliko glazbalo koje omogućuje izvođačima: glazbenicima, plesačima, glumcima ili likovnim umjetnicima razvijanje vlastitog odnosa prema zvuku, prostoru i svjetlu. Riječ je o potpuno novom načinu kontrole zvuka pomoću pokreta tijela utjecanjem na širenje svjetlosnog snopa koje potom generira pripremljene sintetizirane ili uzorkovane zvukove.

Christophe Lebreton i Jean Geoffroy stvorili su Light Wall System 2010. godine – zahvaljujući tom sustavu moguće je stvoriti nove scenske situacije u kojima se izvođač, glazbenik, plesač, glumac ili cirkuski umjetnik nalazi usred svijetlih prostora, stvarajući tako scenski instrument koji mu omogućuje razviti novi odnos prema zvuku i prostoru. Cilj je ovog sučelja vratiti u središte našeg pristupa pedagogiju stvaranja, kako bi se osiguralo da se djeca i studenti, putem ovog alata, a bez dodatnih uvjeta, mogu koristiti svojim sluhom i urođenim odnosom između kretanja tijela i zvuka kao jedine referentne točke. Samim time razvija se njihov odnos prema prostoru i pozornici, osjetljive granice između stvaranja zvuka geste i koreografske geste. Rezultat je manipuliranje zvukom u vremenu i prostoru.

Perkusionist Jean Geoffroy već 30 godina vodi vlastitu karijeru glazbenika istraživača. Pozivan na najveće festivale diljem svijeta, također predaje na Visokom nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples u Lyonu. Godine 2004. kreirao je Light Music Thierryja de Meya. Od tada je nastavio istraživati ​​odnos pokret-zvuk i pitanje današnjeg mjesta izvođača.

 

Pročitajte više na Zagrebonline.hr

Exit mobile version