Kometi – glasnici života i smrti





U prostorijama zagrebačke Zvjezdarnice održat će se popularno predavanje “Kometi – glasnici života i smrti”. Predavanje će se održati u srijedu 24. travnja 2024. godine, s početkom u 20 sati. I podsjetimo, Zvjezdarnica se nalazi na Gornjem gradu na adresi Opatička ulica 22. Predavač je mag. prim. kem. Marko Šimac, a ulaz je slobodan.

Kometi su fascinantna svemirska tijela koja intrigiraju i inspiriraju ljude diljem svijeta. To su ledeni, stjenoviti objekti koji kruže oko Sunca, a poznati su po karakterističnim repovi od plina i prašine. Njihova pojava je spektakularna i često predstavlja važan događaj za promatrače na Zemlji. Kometi se sastoje od leda, prašine, organskih spojeva i stijena. Njihovi repovi nastaju kada se ledeni materijal na površini zagrije i počne isparavati, stvarajući oblake plina oko kometa. Sunčeva svjetlost tada pritisne te čestice prema repu, stvarajući prepoznatljivu svjetlosnu traku.

Osim što su fascinantni za promatranje, ta nebeska tijela su i izvor znanstvenih istraživanja. Njihova struktura i sastav pružaju uvid u rane faze Sunčevog sustava i mogu otkriti mnogo o evoluciji planeta. Stoga, iako su kometi nevjerojatni prizori na noćnom nebu, oni su također važni subjekti za istraživanje i razumijevanje svemira. Više informacija o kometima doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Što su to kometi?



Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version