Kako zaštititi osobne podatke igrača i preduhitriti hakiranje

Većina nas svoje slobodno vrijeme provodi igrajući neku multiplayer igru ili, pak, neku od brojnih igara na sreću koje mogu da se igraju online. Međutim, mnogi nisu svjesni koji sve rizici vrebaju nepažljive igrače.

Statistike ukazuju da čak 95% svih curenja informacija i krađe osobnih podataka su uzrokovane ljudskom nepažnjom. Zbog toga ćemo vam pokazati kakve vas sve opasnosti očekuju u cyber svijetu, kao i kako da se izborite sa njima.

Zašto je cyber sigurnost bitna u gamingu?

U ovisnosti da li se rekreativno ili profesionalno igrate, prilikom kreiranja korisničkog računa, ostavljate više ili manje osobnih podataka. Između ostalog, ime, prezime, datum rođenja, zemljopisne podatke, pa čak i sliku, odnosno broj nekog identifikacijskog dokumenta. Stoga je bitno da stranica gdje se registrirate koristi napredne algoritme zaštite, a to možete lako da provjerite. Primjerice, casinoonline-cz.com testira sigurnost online kazina i rangira ih po stupnju zaštite.

Sa druge strane, velike gaming kompanije kao što je Ubisoft, redovito mijenjaju lozinke i koriste dvofaktorsku autentifikaciju da bi zaštitili korisničke podatke. Još jedan od načina za zaštitu podatak, a u ovom slučaju su u pitanju novčana sredstva, je PaysafeCard. Ovaj način plaćanja je u upotrebi dulje od dva desetljeća, tako da postoje i paysafecard slots in CR i druge igre. U pitanju su vaučeri putem kojih polažete novac direktno na korisnički račun. A prilikom korištenja transakcije su u potpunosti enkriptirane i sigurne.

Hakiranje je jedna od najčešćih prijetnji gaming sigurnosti

Postoji više vidova prijetnji u cyber okruženju. Međutim, sve one imaju jednu zajedničku osobinu. A to je da im je cilj nanijeti materijalnu štetu žrtvi. Od gubljenja progresa i kupljenih, odnosno osvojenih predmeta u igri, do gubitka pravog novca osvojenog u igrama na sreću, zlonamjerne treće strane stalno nalaze načina da ukradu podatke igrača.

Dok se igrate i slušate nenametljivu muziku u pozadini online kazina, neko možda upravo koristi nelegalne tehnike za krađu vaših podataka. Da biste znali kako se zaštititi od ovih prijetnji, potrebno je da se pobliže upoznate s njima. U nastavku ćemo vam dati pregled onih koje najčešće vrebaju igrače u cyber okruženju.

Preuzimanje korisničkog računa i krađa identiteta

Najjednostavniji oblik kibernetičkog kriminala je preuzimanje korisničkog računa. Najčešći načini zašto dolazi do ovoga je ljudska pogreška. Naime, igrači koriste javna računala – u igraonici, na sveučilištu, knjižnici i slično – te se zaborave izlogirati. Sljedeći tko sjedne za njihovo mjesto ima direktni pristup njihovom računu i svim podacima koji se tamo nalaze.

Također, osobni podaci sa korisničkih naloga mogu da dođu u posjed hakera i ukoliko dođe do curenja istih sa poslužitelja na kojima se nalaze. Ali i u tom slučaju je, uglavnom, glavni uzrok pogreška nekog od zaposlenih, a ne hakiranje. Teži oblik zloupotrebe osobnih podataka je krađa identiteta, kada se neko lažno predstavlja kao vi, koristeći ukradene podatke. To vam može nanijeti veliku štetu, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.

DDoS napad i poremećaji na poslužitelju

DDoS napad je najopasniji pokušaj napada na vašu privatnost. U ovu svrhu hakeri koriste veći broj računalnih uređaja spojenih u mrežu pod nazivom botnet. Botnet uređaji koordinirano napadaju mrežu, internetsku stranicu ili poslužitelj šaljući ogroman broj zahtjeva do točke kada se oni više ne mogu obraditi. Glavni cilj ovog napada je usporenje i posljedično potpuno gašenje resursa mete.

Poremećaji koji nastaju na poslužitelju pogađaju i igrače, a oni, uz DDoS napade, mogu nastati i na još nekoliko načina. Među najčešćima su uz hakiranje i instalacija malwarea nastala nepažljivim rukovanjem, nestanak struje ukoliko ne postoji pričuvni sustav te DNS problemi. Pored njih mogu da se jave problemi sa hardwareom i softwareom, kao i problemi sa mrežnom konekcijom. Ali oni se lako otklanjaju i ne predstavljaju veliki problem.

Varanje (cheating) i iskorištavanje mana igre

Mnogi developeri već godinama imaju problema sa varanjem u njihovim igrama. Vremenom su i posebni programi, odnosno skripte, pisane za zadobijanje nepoštene prednosti. Srećom po igrače, postoji sustav prijave sumnjivih korisnika te su popularne igre manje-više pošteđene ovog problema.

Također, postoje i oni igrači koji nađu grešku u dizajnu igre pa je koriste za pristup povjerljvim podacima. Zbog toga sve više novih igara provodi određeno vrijeme u fazi testiranja, prije nego što se pusti na tržište da bi se spriječili takozvani “exploiti”. Budite na oprezu ukoliko vam netko ponudi nešto slično, jer te mane mogu da se iskoriste i da se pristupi vašim podacima.

Strategije za zaštitu osobnih podataka igrača i prevenciju onemogućavaju hakiranje

Postoji više strategija koje možete koristiti da biste zaštitili svoje osobne podatke. Naši savjeti su da napravite sljedeće:

  1. Igrajte samo na povjerljivim stranicama, koje su prošle sigurnosnu provjeru. Pretražite mrežne stranice i društvne mreže kako bi vidjeli iskustva drugih korisnika.
  2. Redovito mijenjajte lozinke za pristup korisničkom računu i nemojte ih nikome otkrivati.
  3. Koristite neki od menadžera lozinki pomoću kojeg možete kreirati jake i jedinstvene lozinke.
  4. Za čuvanje novca koristite neki od e-novčanika koji enkriptira vaše podatke.
  5. Gdje god je to moguće uvedite dvostruku potvrdu identiteta – kombinaciju dvije lozinke, lozinke i otiska prsta ili skena lica, potvrde putem SMS-a i sl.
  6. Koristite usluge VPN-a za maskiranje vašeg IP-a

Naravno, ovo su samo neke od sigurnosnih strategija kako bi se preveniralo hakiranje. Zapamtite da ste prva i najvažnija odbrana od krađe podataka vi sami i da nikome ne odajete pristupne podatke.

Zaključak

Kao što vidite, mnoge zamke vrebaju igrače prilikom igranja online. Koliko god se platforme koje koristite trudile da vas štite, morate biti svjesni da i vi sami morate da reagirate preventivno.

Po podacima velike sigurnosne tvrtke McAfee, cyber kriminal svake godine košta svjetsku ekonomiju više od 1 trilijuna dolara. Ne dozvolite da i vi postanete dio te statistike. Poduzmite korake i zaštitite se i sigurno provodite svoje teškom mukom zarađeno slobodno vrijeme.

Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version