Kako se ponašati za vrijeme oluje? Civilna zaštita izdala upozorenje građanima: ‘Pratite upute’

Snažna oluja praćena jakim vjetrovima, kišom i grmljavinom zahvatila je Zagreb i ostatak kontinentalne Hrvatske te je prouzrokovala mnogo materijalne štete, ali i nažalost tri smrtna slučaja, od kojih su dva u Zagrebu i jedan u Slavoniji.

Preko 700 poziva u manje od sat vremena: Nevrijeme poharalo grad, vatrogasci imali pune ruke posla

S obzirom da je oluja počela u periodu kad je većina ljudi išla s posla, mnogi su se s razlogom zapitali kako se uopće zaštititi od tako naglih vremenskih neprilika.

Iz Civilne zaštite upozoravaju kako iz Slovenije stiže novo naoblačenje koje bi sa sobom moglo donijeti kišu i pljuskove s grmljavinom.

Ostati u zatvorenom i nakon grmljavine

“Pratite upute”, poručili su iz civilne zaštite uz infografiku koja daje savjete za ponašanje po olujnom nevremenu.

Upozoravaju da je prije oluje potrebno vani ukloniti trula i suha stabla te grane koje vjetar može lako iščupati i koji mogu ozlijediti ljude ili oštetiti imovinu.

Nakon oluje, preporučljivo je ostati u zatvorenom barem 30 minuta nakon kraja grmljavine i za njeno vrijeme biti u zatvorenom: u kući, zgradi ili automobilu.

Dobro je i zatvoriti prozore i vanjska vrata pa čak ih i dodatno osigurati.

Izbjegavati tuširanje ili kupanje

Budući da vodovodne izolacije provode struju, svakako se ne preporuča kupanje ili tuširanje tijekom grmljavine, a žičane telefone bi trebalo ograničiti samo na krajnju nuždu.

Olujno nevrijeme je prouzrokovalo veliku štetu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Iz civilne su zaštite upozorili i kako tijekom grmljavinske oluje, ako ste se već našli na otvorenom, treba izbjegavati sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom području, a također i plaže, otvorena polja i vrhova brijega jer su to iznimno riskantna područja.

Također, nemojte se približavati ničemu metalnom.

Zatekne li vas grmljavina vani, treba ići u što niža područja, ispod niskih stabala ili grmova, ciljati na udoline ili niske predjele šume.

Objava Kako se ponašati za vrijeme oluje? Civilna zaštita izdala upozorenje građanima: ‘Pratite upute’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version