jedna od najpoznatijih poslovnih zgrada i jedinstveni simbol grada Zagreba





Zagrepčanka je jedna od najpoznatijih poslovnih zgrada i istinski je simbol grada Zagreba. Ova impresivna zgrada izgrađena je 1976. godine, a svečano je otvorena 23. prosinca iste godine. Dodajmo da kada je izgrađena, ovaj poslovna zgrada je bila najveći i najmoderniji objekt tog tipa u Hrvatskoj, ali i cijeloj tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji. Visina Zagrepčanke je točno 94,6, no s antenom zgrada doseže čak 110 metara. Dodajmo da je Zagrepčanka bila najviša zgrada u Hrvatskoj punih 30 godina – tek 2006. ju je nadvisio obližnji 97-metarski Eurotower. Cijeli poslovni kompleks Zagrepčanka smješten je u Savskoj cesti na broju 41, točnije, nalazi se na križanju Savske ceste i Ulice grada Vukovara.

Zagrepčanka se gradila prema projektu Slavka Jelineka i Berislava Vinkovića i to od 1970. do 1976. godine. Zanimljivo, vanjski izgled Zagrepčanke inspiriran je zgradom Thyssenhaus (ili Thyssen-Hochhaus ili danas poznatom kao Dreischeibenhaus) koja je 1960. godine izgrađena u njemačkom gradu Düsseldorfu. Neboder su gradile građevinske tvrtke Vranica iz Sarajeva i zagrebački Monter, a kada je završena, imala je površinu od oko 50.000 kvadratnih metara.

Zagrepčanka se sastoji od tri dijela, tj. tri spojena nebodera

Središnji i najviši dio ima 26. katova. Zapadni ili drugi po visini ima 21, dok istočni ili treći po visini ima samo 19. katova. Fasada Zagrepčanke je izvedena u bijelom mramoru i reflektivnom staklu, od čega su fiksni prozori od svijetlozelenog, a podne grede tamnozelenog stakla. Na 25. i 26. katu fasade srednjeg nebodera nalaze se 23 trobridne prizmaste izbočine. Središnje krilo nebodera na svakoj ploštini ima 24 nosive grede, a bočna krila 23. Bočna su krila hiperbolično zakrivljena po horizontali i to svako krilo u svojem smjeru.

Na krovu srednjeg i najvišeg nebodera nalazi radio toranj čiji je vrh na točno 110 metara iznad zemlje. Dodajmo da se ispod zgrade se nalazi nekoliko katova podruma koji služe za parkiranje. Poslovni kompleks Zagrepčanka čini i niži poslovni objekta visine tri kata koji se nalazi istočno od glavne zgrade. Oko zgrade su postavljene i razne umjetničke instalacije kao i fontane. Zanimljvo, u samom neboderu se nalazi i mozaik hrvatskoga slikara Ede Murtića. Zgradom upravlja tvrtka Zagrepčanka poslovni objekti d.d., a više informacija možete doznati na mrežnim stranicama na adresi zpo.hr.



Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version