I ZET-ovi putnici žele svoja prava: ‘Oni se usude zaustaviti promet ljudima koji su ionako na rubu’

Javni prijevoz na okretištu Črnomerec u četvrtak je, točno u podne, prekinut na pola sata kao vid prosvjeda zbog učestalih napada na ZET-ove vozače i kontrolore.

Tomašević dolazi na ZET-ov prosvjed, radnici poručuju: ‘Zaustavit ćemo promet, nitko ne zaslužuje batine’

Na prosvjed su stigli i gradonačelnik Tomislav Tomašević te predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović. Oni su pružili podršku prometnom i kontrolorskom osoblju ZET-a, a tom prilikom Tomašević je potvrdio kako će ispuniti sve njihove zahtjeve.

Mnogi su Zagrepčani stoički izdržali privremeni prekid prometa na terminalu Črnomerec, no bilo je i onih kojima je to loše sjelo jer smatraju da zetovci nemaju što prosvjedovati. Jedan ih je naš čitatelj optužio za dvostruke standarde.

Zadnji polazak voze 123 km/h

“Kako oni traže prava tako i putnici traže da ih kontroli ne šamaraju, da vozači ne pričaju na mobitelu kada voze, da ne prolaze kroz crveno, da ne uzimaju prednost drugim vozačima kao i da ponekad ne voze ljude kao krumpire”, napisao je jedan čitatelj.

“Fora mi je kad pričaju na mobitel u vožnji (handsfree ili kako god jer je protuzakonito) ili sa pet kolega zaljepljenih na šoferšajbu. Zadnji polazak voze 123 km/h jer im se žuri doma. Krumpiri imaju bolji tretman”, požalila se jedna čitateljica.

Prosvjed je podržao i gradonačelnik Tomislav Tomašević (Foto: Nera Simic / CROPIX)

“Zaustavite promet ljudima koji su i ovako na rubu živaca zbog voznog reda. Postići ćete kontra efekt”, upozorava jedna čitateljica.  No, većina je naših čitatelja podržala djelatnike ZET-a u prosvjedu i njihovim zahtjevima u borbi protiv nasilja nad njima.

Pitanje videonadzora

“Nitko ne pruža otpor, ljudi se bore za sebe, to se nikom ne bi trebalo događati na poslu, i to od vozača do prodavača”, istaknula je čitateljica. Neki misle da je prosvjed trebao trajati duže.

“Malo je ovo na pola sata. Treba zaustaviti cijeli grad na barem dva-tri sata i to ujutro na izlazu”, smatra jedna osoba.

Kao tema nastavno na prosvjed i napad koji mu je prethodio postavilo se i pitanje videonadzora na okretištima tramvaja i autobusa. Većina naših čitatelja se izjasnilo da je takav nadzor trebalo napraviti još i ranije.

Okretište Črnomerec (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

No, neki su nam rekli da već postoji video nadzor na pojedinim zagrebačkim terminalima. “Okretište Črnomerec, Dubrava, Dubec, Savski most, kao i Kvaternik su već pod video nadzorom možda ima još nekih koji su pod video nadzor a da nisam nabrojao”, kazao nam je jedan čitatelj.

Pojedini čitatelji su rekli da treba i više od kamera. “Svim šoferima zetovcima trebaju kabine za vožnju sa zaštitom od napadača. Neprobojno staklo i kamere u tramvajima, kao i na svim okretištima i stanicama”, smatra jedan od naših čitatelja-komentatora.

Objava I ZET-ovi putnici žele svoja prava: ‘Oni se usude zaustaviti promet ljudima koji su ionako na rubu’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version