I dalje veći broj djece po domovima nego u obiteljima: Na listi čekanja tisuću potencijalnih posvojitelja

U Hrvatskoj je ove godine ostvareno 137 posvojenja što 2023. svrstava među dvije godine s najvećim brojem posvojenja u proteklom desetljeću, istaknuto je na Svjetski dan posvojenja prilikom posjeta ministra obitelji Marina Piletića Adopti, udruzi za potporu posvajanju.

Kako se naglašava u priopćenju Adopte, prošla je godina sa 196 zasnovanih posvojenja bila rekordna. Očekuju da bi povećanju broja posvojenja i boljoj podršci posvojiteljskoj zajednici trebale pridonijeti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krajem iduće godine, navodi se u priopćenju.

U HRVATSKOJ GODINAMA ČEKA POZIV! Ispovijest žene koja je posvojila djevojčicu iz Konga: ‘Ovdje domovi pucaju po šavovima’

Potrebne izmjene Zakona

„Jedna od inicijativa za izmjenama Zakona koja dolazi iz Adopte, je proširenje broja socijalnih usluga definiranih Zakonom među kojima je i škola za posvojitelje. Na taj će način Adopta i drugi pružatelji tih usluga, uz naš Obiteljski centar koji djeluje u svim županijama, moći tu socijalnu uslugu ugovarati s Ministarstvom.

Želimo da škola za posvojitelje dođe do svakog potencijalnog posvojitelja te da formalni proces koji je nužan da biste uopće ušli u proceduru posvojenja, bude dostupan u cijeloj Hrvatskoj“, istaknuo je ministar obitelji i socijalne politike Piletić.

‘TEBE SU RODITELJI KUPILI’! Ružno svjedočanstvo na saborskoj sjednici o posvajanju iz stranih zemalja: ‘Važno je osnovati stručno tijelo’

Briga države ne smije stati

Adopta smatra kako briga države za posvojenu djecu ne smije stati njihovim posvojenjem.

„Važno je sagledati koje još oblike podrške možemo pružiti posvojiteljima i njihovoj djeci te mladima, ali i potencijalnim posvojiteljima na njihovu putu do željenog cilja, tj. do posvojenja i mogućnosti da jednom djetetu pruže iskustvo života u toplom obiteljskom okruženju.

Izmjenama Zakona neke usluge koje nude Adopta i drugi pružatelji socijalnih usluga, trebale bi dobiti status koji će im omogućiti održivost, tj. dostupnost djeci, mladima i roditeljima kojima je nakon zasnivanja posvojenja itekako potrebna pomoć“, rekla je Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte.

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 potencijalnih posvojitelja, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje.

Pošaljite svoje priče

Objava I dalje veći broj djece po domovima nego u obiteljima: Na listi čekanja tisuću potencijalnih posvojitelja pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version