Gradonačelnik izazvao ljutnju: ‘Srami se Tomaševiću, ukidaš pomoć djeci i osobama s invaliditetom’

Primatelji gradske novčane pomoći za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom ljutiti su na gradonačelnika Tomislava Tomaševića i negovu upravu.

Naime, na adrese korisnika nekadašnje državne osobne invalidnine i i doplatka za pomoć i njegu Grad Zagreb šalje rješenja po kojima više nemaju pravo i na gradsku naknadu od 26 ili 50 eura mjesečno, izvanrednu pomoć koju im je Grad prije isplaćivao.

Djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom su dosad primale naknadu Grada Zagreba no sve se promijenilo kad je s 1. siječnjem na snagu stupio Zakon o inkluzivnom dodatku, kojim su sve naknade objedinjene pod isti naziv – i osobna invalidnina te oni koji su dobili rješenja o inkluzivnom dodatku više nemaju pravo na gradski dodatak.

Roditelji njegovatelji. (Foto: CROPIX)

‘Srami se Tomaševiću’

Na svom Facebook profilu o problemu se oglasio i gradski zastupnik Renato Petek koji ima osobno iskustvo oca djeteta s teškoćama. Poručuje kako je pronašao rješenje  za nastavak isplate pomoći, o kojem će se glasati na sjednici Gradske skupštine u svibnju.

“Kako u Gradu od izglasavanja Zakona o inkluzivnom dodatku nisu željeli naći rješenje kako bi korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogli i dalje dobivati novčanu pomoć grada Zagreba, u proceduru e-savjetovanja uputio sam vlastito rješenje, o čemu će Gradska skupština glasati u svibnju mjesecu, što je najkraći proceduralni rok za izmjenu i dopunu Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba.

Srami se Tomaševiću! Ukidaš pomoć djeci i osobama s invaliditetom bez najave korisnicima i javnosti, a mjesecima se hvališ suficitom u proračunu, bacanjem brojnih predizbornih obećanja, mega projektima i povijesnim uspjesima od čega u stvarnosti još uvijek nema ništa, sve je to na dugom štapu.

No, potiho si odlučio pogoršati kvalitetu života korisnicima novčane pomoći ukidanjem dosadašnjih prava. Šokantna činjenica o ukidanju novčane pomoći djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom zatekla je djecu i roditelje tijekom kampanje za parlamentarne izbore, kada su shvatili da na svoje račune nisu primili mjesečnu pomoć od 26 ili 50 eura. Takvih je korisnika u Zagrebu oko 18.000”, poručio je Petek u objavi.

‘Imali su 120 dana za nešto poduzeti’

Petek ističe kako su u gradu imali 120 dana vremena nešto poduzeti, jer je Zakon o inkluzivnom dodatku donesen 20. prosinca 2023. godine, a stupio je na snagu 1. siječnja 2024. godine.

“Krajem ožujka Tomašević je pokrenuo izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi kojom se moglo riješiti ovo pitanje, ali tada to nije učinjeno baveći se isključivo besplatnim ZET kartama za naše starije sugrađane, što je bio njegov predizborni šou.

Kako bi mijenjao dio Odluke koji se odnosi na prava djece i osoba s invaliditetom, zaključujem da je jasna intencija bila ukinuti dosadašnja prava korisnicima. Ili su gradske službe bile zauzete radom u kampanji Možemo za parlamentarne izbore, pa su propustili korigirati gradsku Odluku prema nacionalnim zakonima”, ističe gradski zastupnik.

Podijeljeno je 120 stipendija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Opravdanje iz Grada

Iz Grada imaju opravdanje. Ističu kako su im potrebni podaci od strane države o broju korisnika inkluzivnog dodatka kako bi Odluku o socijalnoj skrbi prilagodili zakonu.

Tvrde kako je riječ o potpuno novom pravu te u ovom trenutku nije moguće procijeniti koji bi bio njegov fiskalni učinak.

Grad će nastaviti isplaćivati dodatnu novčanu pomoć onima kojima dosad nije izdano rješenje o inkluzivnom dodatku. Kad budu imali potrebne podatke pokrenut će izmjenu Odluke o socijalnoj skrbi.

Objava Gradonačelnik izazvao ljutnju: ‘Srami se Tomaševiću, ukidaš pomoć djeci i osobama s invaliditetom’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version