Glazba potlačenih – koncert Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga!

Glazba potlačenih (The Music of The Oppressed) veliki je koncertni događaj koji za cilj ima predstaviti skladbe pripadnika društveno potiskivanih zajednica hrvatskoj koncertnoj publici, a održat će se 19. studenog 2022. u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga i u izvedbi Simfonijskog orkestra, Zbora i solista Muzičke akademije u Zagrebu.

Riječ je o događaju u organizaciji Muzičke akademije, a u skladu sa sve glasnijim zahtjevima raznih etničkih i rodnih zajednica koje teže jednakopravnom društveno statusu i afirmaciji specifičnosti vlastite kulture koji će se realizirati uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država te u suradnji s maestrom Richardom Rosenbergom, jednim od najboljih poznavatelja interpreta povijesti američke klasične glazbe te jednim od najintrigantnijih američkih dirigenata današnjice. Rosenberg je učenik i suradnik svjetski poznatih dirigenata kao što su Bernstein, Sawalisch, Solti ili Harnoncourt, ujedno i strastveni tragač za zaboravljenim remek-djelima američke klasične glazbe.

Koncert će uključiti izvedbe četiri skladbe čiji su autori pripadnici potlačenih skupina društva, svojevrsni autsajderi, marginalizirani pripadnici društvenih manjina. Programski je riječ o svojevrsnom presjeku skladateljskih tendencija u „Novome svijetu“ u rasponu od stotinjak godina.

Uvertira operi Brocéliande skladatelja Luciena Lamberta mlađeg, francuskog skladatelja afroameričko-kreolskog podrijetla, orkestrirao je sam maestro Richard Rosenberg i po prvi put predstavio američkoj publici 1999. godine.

Koncert za dva klavira i orkestar u e – molu skladateljice Dane Suesse izvest će uz Simfonijski orkestar MA zajedničkim snagama studentice MA, pijanistice Katarina Nera Biondić i Petra Akrap.

Skladba Preživjeli iz Varšave op. 46, za recitatora, muški zbor i orkestar, A. Schönberga, skladatelja židovskog podrijetla, pokretača avangardnih tendencija u glazbi, koji je pod pritiskom nacizma emigrirao u SAD, praizvedena je davne 1948., a potaknuta je ustankom Židova u varšavskom getu za vrijeme 2. svjetskog rata.

Čičesterski psalmi, za solista, zbor i orkestar Leonarda Bernsteina, pisani su na hebrejski tekst, a sam Bernstein je sin židovskih imigranata, ali i pripadnik LGBT zajednice. Sva je njegova glazba prožeta pozivom na toleranciju. U ulozi recitatora u Schoenbergovoj skladbi nalazi se Lobel Braun, mladi bas, a kao solist u Čičesterskim psalmima predstavit će se Franko Klisović, kontratenor, oboje studenti Muzičke akademije. Zbor je pripremila renomirana dirigentica Jasenka Ostojić.

U svakoj od izabranih skladbi moguće je isčitavati više slojeva „potlačenosti“ ili drugosti/autsajderstva/marginaliziranog, pa onda i propitkivati i promišljati razloge takvih pozicija, a jedan od ciljeva izvedbe u KD Vatroslava Lisinskog jest i senzibilizirati javnost pozivajući na toleranciju, ravnopravnost i uključivost.

Koncert će biti izveden i 21. studenog 2022. u KD Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji s početkom u 19 sati. Izvedbom će dirigirati studenti dirigiranja Nika Kožar, Pavao Mašić, Mateo Narančić, Ivan Šćepanović.

Pročitajte više na Zagrebonline.hr

Exit mobile version