‘GLADAN, ŽEDAN, NEPOKRETAN!’ Ispovijesti iz čekaonice KB Sveti Duh: ‘To je bilo kao na skrivenoj kameri’

Umiranje pacijenata u čekaonici Sveti Duh na koju osoblje te bolnice uopće ne reagira, zgrozila je javnost.

UMRLI U KUTU ČEKAONICE! Preminuli na hitnoj u Zagrebu, jednog mrtvog našla obitelj: ‘To nije rijetkost, dolaze nam teški pacijenti’

Kako je Zagreb.info doznao, prvi je pacijent preminuo u čekaonici u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je beživotno tijelo navodno u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici.

Samo nekoliko dana kasnije slično se dogodilo i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojega su došli – mrtav.

Iz KB Sveti Duh su nam potvrdili ove događaje i naveli kako kod njih dolaze iznimno teški slučajevi. Malo nakon te potvrde, stiglo je detaljnije priopćenje u kojem inzistiraju kako se nije radilo o propustu, odnosno nemaru njihovih zaposlenika.

KB SVETI DUH POSLAO DODATNE DETALJE O SMRTIMA U ČEKAONICI: ‘Ovdje se ne radi o nemaru’

Naime, ovdje se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.

“Naime, oba pacijenta su preminula u prostoru koji jest naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor, u kojem se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji dijelimo s obitelji i osobama u pratnji. U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sjede u čekaonici, čekati svoj prijevoz ili boraviti preko noći. No, svi pacijenti koji čekaju prijevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, ih kontinuirano obilazi, reagira odmah i na svaki poziv”, rekli su iz KB Sveti Duh navodeći kako su pacijenti bili zbrinuti u skladu s pravilima struke.

Nakon objave ovih članaka, čitatelji portala Zagreb.info komentirali su ove vijesti otkrivajući svoja vlastita iskustva.

‘LAŽETE, POKOJNIK JE IZ MOJE OBITELJI’ Reagirao na priopćenje KB Sveti duh o smrti u čekaonici, razgovarali smo i s odvjetnikom obitelji

Neke sestre dobre, druge se ogluše

Tako dio naših čitatelja nema previše povjerenja u izjave iz ove bolnice.

“Nikakav nadzor. Dvije sestre sam vukla za rukav da pomognu gospođi koja je skoro pala s nosila jer je na istima ležala 12 sati i na kraju su je poslali kući. I onda ima sestra koje su dobre, a neke se ogluše i brzo prođu”, tvrdi jedna čitateljica.

Nije bila jedina neuvjerena, smatrajući da je postupak trebao biti drugačiji.

“Zato ga je obitelj našla da je preminuo u čekaonici? Na kraju krajeva, zar je normalno da u čekaonici držite preminulu osobu? Ako su već sestre bile tamo, nisu li ga trebale negdje maknuti? nemojte se izvlačiti, to je čisti nemar”, poručila je čitateljica.

Nije to bilo jedino takvo svjedočanstvo.

“Nije točno da su pacijenti pod nadzorom dok čekaju sanitetski prijevoz. Svjedočila sam (Sveti Duh) kako je gospodin od 7 ujutro bio na hitnoj, satima je čekao prijevoz, gladan, žedan, nepokretan. Istina je da mu je medicinska sestra donijela sendvič, ali tek kad smo je povukli za rukav. Gospodin je bio iz doma za starije, silno je brinuo o supruzi koja je ostala tamo bez informacija. Bila je večer, pratila sam mamu”, stoji u jednom od svjedočanstva ispod našeg članka.

Jedan od naših čitatelja bio je nezadovoljan kako medicinski djelatnici s obzirom na ovakve situacije odlaze na prosvjede ispred Vlade.

“Znači, krive dvije medicinske sestre. Sramota, čovjek mrtav i to dva, a medicinske sestre nemaju pojma. Još bi štrajkali i veće plaće, a svoj posao ne rade kako trebaju”, kritizirao je.

“I na kraju ljude s nosila šalju kući da im ništa nije, na kraju sam se od tuge rasplakala ,a ja sam mlada”, otkrila je jedna čitateljica koja je teško primila ove vijesti.

Jedna čitateljica je navela kako nisu svi medicinski djelatnici u svom poslu kao u ovom slučaju, ali ni sama nije imala najbolju situaciju.

“E nažalost svega tamo ima, i onih kojima je stalo ali i onih bešćutnih i nesavjesnih!
Prošla sam s njima kalvariju i s ocem a pogotovo s majkom, e to je bilo kao na skrivenoj kameri! Mogla sam ih tužiti ali čemu kao da bi ih kazna promijenila, njima svima na savjest!”, rekla je.

 Neki su naveli kako je dobivanje dobre njege stvar borbe.

“Ako pacijent nema dobru pratnju koja će se boriti za njega ako mora hitno u obradu isto će mu se dogoditi. Kažem to iz iskustva”, navodi jedan čitatelj.

‘Stavite se u cipele medicinskih djelatnika’

Neki ne krive doktore koliko one koji dolaze na hitni prijem bez valjanog razloga.

“Pa naravno da će čovjek umrijet kad čeka satima na hitnoj, jer neki ljudi dolaze bez razloga na hitnu da im se naprave sve pretrage da ne moraju dugo čekati. Ovako im se za par sati sve napravi i ne moraju nigdje ići i zato doktori ne stignu sve”, pojasnila je.

Ipak, nisu sva iskustva s KB Sveti Duh tako loša.

“Prije dva tjedna nakon nekoliko dana bolova u trbuhu i neprospavane noći kćer me dovela na hitnu Sv. Duh u pola 8 ujutro. Nakon prijave, izašla je sestra i krenule su pretrage.
Sve odrađeno , uz dobivenu infuziju sa terapijom, u 9 i 40 minuta bila sam kompletno obrađena i na putu kući. Profesionalno odrađeno. Svaka čast”, pohvalila je jedna čitateljica.

Drugi su podsjetili i na ogromnu količinu posla s kojima se medicinski djelatnici moraju nositi.

“Pa zar mislite da se takve situacije dešavaju samo na Sv. Duhu? Stavite se u cipele tih medicinskih djelatnika, nema što ne rade”, zaključila je jedna čitateljica.

The post ‘GLADAN, ŽEDAN, NEPOKRETAN!’ Ispovijesti iz čekaonice KB Sveti Duh: ‘To je bilo kao na skrivenoj kameri’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version