(FOTO) KULTURA ZAGREBA: Ni savršeni sustav odvoza ne bi mogao popraviti (ne)kulturu

Tjedana dana je otkako je u Zagrebu na snazi novi sustav odvoza otpada i sva njemu pripadajuća pravila. Kao i obično kad se uvode nove stvari puno je problema, nepoznanica, nerazumijevanja i stvari koje će se popravljati u hodu. Također uvijek su tu i oni koji će biti ZA promjene i oni koji će biti PROTIV, svaka grupa sa svojim više ili manje opravdanim i uvjerljivim argumentima.

No, ono što se pokazalo i razotkrilo u proteklih tjedana dana funkcioniranja novog sustava odvoza otpada, a što je bilo prisutno i prije i nakon prvog listopada, jest kultura i kućni odgoj stanovnika glavnog grada Hrvatske. Njihov osobni odnos prema čistoći, urednosti, pristojnosti, suradljivosti, redu, disciplini, ekološkoj osviještenosti kako u vlastitim domovima tako i na ulicama njihovog grada. Grada u kojem žive i rade. Grad u kojem se igraju, pohađaju vrtiće, školuju njihova djeca koja će jednog dana naslijediti ovaj grad. Djeca koja svaki dan gledaju i vide kakav je taj grad u kojem bi oni trebali proživjeti svoj život.

Fotografije koje smo snimili u proteklih dana na ulicama samo malo izvan centra grada najviše govore upravo o tim stvarima, a puno manje o novom sustavu odvoza otpada, njegovoj većoj ili manjoj pravednosti, cijeni, kvaliteti organizacije i tako dalje. U nekom krajnjem slučaju, kada uopće ne bi bilo organiziranog odvoza ili na primjer sustava odvodnje zar bismo si otpad ostavljali ispred kućnog praga ili pak vršili veliku nuždu kroz prozore na ulicu? Iako ih je gotovo sigurno sličnih diljem grada evo samo nekoliko primjera iz Šulekove i Maksimirske ulice.

Odjeća ostavljena pokraj spremnika za staklo, Foto: Zagreb.info
Zg vrećica pokraj spremnika za papir, Foto: Zagreb.info
Zg vrećica pokraj spremnika, Foto: Zagreb.info
Ovdje teško i nabrojati sve primjere “ispravnog” razvrstavanja, Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Kultura nacije na nivou, Foto: Zagreb.info
Svega i svačega u spremniku za papir, Foto: Zagreb.info
U spremniku crna umjesto plave Zg vrećice, Foto: Zagreb.info

Da se podsjetimo od 1.10. miješani komunalni otpad ide u plave Zg vrećice pa u spremnik za miješani komunalni otpad. Vrećice se mogu kupiti na prodajnim mjestima na svakom koraku.

Inače, informacije koliko je puta otpad odvezen s kućnog praga, kad je konkretna ulica ponovno na rasporedu dostupni su na online aplikaciji Moj otpad kojoj se može pristupiti s računala ili mobitela. Aplikacija je “opremljena” i kalendarom odvoza za 2022. godinu, što je korisno za one koji se ne mogu sjetiti kojim danom djelatnici Čistoće dolaze u njihov kvart po komunalni ili odvojeni otpad. Kalendar se može isprintati i staviti na vidljivo mjesto poput stubišta ili spremišta za otpad i tako biti podsjetnik na dane kada se odvozi miješani komunalni otpad, a kada biootpad, papir te plastika i metal.

Vrlo dostupni, na internetskim stranicama Čistoće, su i podaci koji otpad ide u koju vrećicu te u koji spremnik. Također i koji se sve otpad može odvesti u najbliže reciklažno dvorište ili pak neki zeleni otok. Primjerice:

U zelene spremnike treba odlagati:

U zelene spremnike ne smije se odlagati:

U plave spremnike treba odlagati:

U plave spremnike ne smije se odlagati:

Popis otpada koji se može odložiti u reciklažna dvorišta:

Dakle uglavnom sve informacije su vrlo dostupne svima koji se žele informirati i onima koji ,o razvrstavanju i odlaganju otpada, što ne znaju žele naučiti. Ipak, na nijednom od tih mjesta neće se naučiti kulturi i kućnom odgoju. O tome se uči i informira na nekim drugim mjestima.

 

The post (FOTO) KULTURA ZAGREBA: Ni savršeni sustav odvoza ne bi mogao popraviti (ne)kulturu appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version