Dvorac umjetnika Oršić Jakovlje organizira donatorsku akciju za obnovu “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”





Od siječnja do lipnja 2023. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika provodi konstrukcijsku obnovu kompleksa Dvorac umjetnika Oršić Jakovlje u vrijednosti od 2.6 milijuna eura ili 19.6 milijuna kuna. Dodajmo da se ova obnova financira iz Fonda solidarnosti EU u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Nažalost, to ne znači da se početkom ljeta, kada će radovi biti dovršeni, vraćamo u prekrasno obnovljeni i potpuno funkcionalan Dvorac Jakovlje, koji će, nakon obnove, biti dostupan hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, ali i publici, ljubiteljima umjetničkih zbivanja.

Naime, projekt konstrukcijske obnove Dvorca ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu. Također, neće se ići ni izgradnju požarom srušenog krila. Za te dodatne radove se procjenjuje potreba za dodatnih 9 milijuna eura. Cjelovitu obnovu i opremanje Dvorca umjetnika HDLU planira sufinancirati iz novih natječaja EU i NPOO.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje organizira donatorsku akciju “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”

Međutim, javno dostupna sredstva neće biti dostatna za završetak obnove i opremanje Dvorca kao ni za provedbu potrebnih umjetničkih i komunikacijskih aktivnosti koje doprinose jačanju vidljivosti Dvorca umjetnika tijekom obnove. Povrh toga, rukovodeći obnovom, HDLU ima značajan iznos troškova koji nisu obuhvaćeni javnim natječajima. A oni predstavljaju snažno financijsko opterećenje za udrugu.

Tako u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih građana kojom bi se olakšala provedba složenog, višegodišnjeg i financijski zahtjevnog procesa obnove HDLU najavljuje niz aktivnosti u okviru kojih će se moći sudjelovati. A prva od njih mogućnost online donacije sredstava, tj. pokrenuta je crowdfunding kampanja. Podržite HDLU u očuvanju i unaprjeđenju jedinstvenog i jedinog Dvorca umjetnika u Hrvatskoj. Svaka vaša pomoć je cijenjena i dobrodošla. Više o donatorskoj akciji doznajte na mrežnim stranicama dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje.



Pročitajte više na Zgportal.com

Exit mobile version