Dok jedni kleče, drugi prosvjeduju: ‘Sve je eskaliralo u gadljivu zajedničku predstavu’

Već deseti put dosad na glavnom zagrebačkom trgu okupili su se molitelji koji su u rano subotnje jutro na koljenima molili krunicu. Mole se, inače, za čednost i ponovnu uspostavu tradicionalne obitelji po kojoj su muškarci duhovni autoriteti.

(Video/Foto) Brutalne poruke moliteljima: ‘Prosvjednice se skidale, policija odvela jednog muškarca’

Već posljednjih nekoliko mjeseci usporedo s moliteljima na trgu se okupljaju i prosvjednici koji održavaju performanse kako bi pokazali koliko se ne slažu s vrijednostima za koje se zalaže prva skupina.

Situacija sve više eskalira

Svakog mjeseca ih je sve više, a danas su se na trgu okupili i bubnjari koji su bukom ometali molitelje, a neke su se prosvjednice počele skidati.

Ova situacija iz mjeseca u mjesec postaje sve više eskalirana, pa smo pitali naše čitatelje je li u redu da prosvjednici bubnjanjem i skidanjem odjeće smetaju molitelje na trgu.

Odgovora na naše pitanje bilo je zaista mnogo, a mogu se podijeliti u tri glavne struje. Neki smatraju da ni jednima ni drugima nije mjesto na trgu, drugi su na strani molitelja te smatraju da imaju pravo izraziti mišljenje, a treći su, iz istog argumenta, stali na stranu protuprosvjednika.

Nikome ondje nije mjesto

“Prvo mi je sve to skupa s klečanjem bilo onak, malo previše. Ali klečali su i molili, nije da su nerede radili. Sad je sve to skupa eskaliralo u gadljivu zajedničku predstavu kako ne možemo sami sa sobom kao narod, a kamoli s drugima. Ne podržavam nikoga od njih”, jedan je od komentara.

‘NISI KRŠTENA!’ Tenzije na Trgu: Mirni prosvjed pokušali spriječiti molitelji, došlo je i do naguravanja

“Što se mene tiče i jednima i drugima tamo nije mjesto. To je trg glavnog grada Hrvatske, da sam stigla tamo kao turist prepala bi se da sam u horor filmu i da će spaliti nekoga na lomači”, kazala je jedna naša čitateljica.

“Niti jednima niti drugima nije mjesto na Trgu”, “Cirkus i sa jedne i sa druge strane”, dalje su neki komentirali.

(Foto: Zagreb.info)

Drugi su izrazili uvjerenje da bi oni kojima smetaju molitelji trg jednostavno trebali zaobilaziti. “Neka mole, kome smeta neka zaobiđe”, “Svatko ima pravo iznijeti svoj stav bez da ga se vrijeđa”, “Ne kužim kome smeta ako ljudi mole. Neka mole, bolje nego da psuju”, rekli su naši čitatelji.

Svi imaju pravo na stav

“Nije u redu, bez obzira o kome se radi. Svatko ima pravo iznijeti svoj stav i mišljenje, a da ga se ne vrijeđa. Demokracija je, nismo svi isti, tolerancija različitosti je jako bitna”, kazala je jedna osoba.

Kaos na Trgu u subotu ujutro: Molitelji, bubnjari, vika i galama, specijalna policija spremna na sve

“Nije u redu, živimo u nekoj demokraciji i dok nitko ne ugrožava nikog može moliti gdje hoće. Ovi prosvjednici remete javni red i mir”, podršku moliteljima je dala još jedna komentatorica.

Oni koji misle da je u redu da se ometaju prosvjedi uglavnom smatraju da svi imaju pravo na izražavanje mišljenja, a neki od njih vjeruju da molitelji nemaju što raditi na glavnom gradskom trgu.

Umjetnica Arijana Lekic Fridrich izvela je performans. (Foto: Goran Mehkek/CROPIX)

“Apsolutno je u redu. Ako ovi smetaju njima onda i oni smetaju drugima. Svako ima pravo mišljenja i djelovanja”, napisala je jedna osoba.

‘Moliteljima treba dati motike’

“Apsolutno je! Molitvi nije mjesto na glavom gradskom trgu, pogotovo ne za ovu glupost za koju mole”, oštra je bila jedna komentatorica.

‘U NAŠIM OBITELJIMA ŽENE SU RAVNOPRAVNE’ Molitelji na meti kritika odgovaraju: ‘Naše su namjere isključivo dobre’

“Moliteljima treba dati motike u ruke pa nek kleče i kopaju. Puno veća korist bi bila”, iskreno je napisala jedna osoba. “Zašto se ne mole npr. na Hipodromu ili ispred Katedrale, imali bi i mir i prostora ko u priči. Ali ne bi imali toliku pozornost”, svoje je mišljenje podijelio jedan čitatelj.

“Molimo u crkvama, zato ih imamo i skupo plaćamo obnove. Ako oni mogu moliti onda se može i bubnjati, pjevati, plesati. Za to trgovi i služe, a ne da ga ograđuju oni što kleče”, rekla je jedna osoba.

 

Objava Dok jedni kleče, drugi prosvjeduju: ‘Sve je eskaliralo u gadljivu zajedničku predstavu’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version