Dodatna ‘zarada’ u Zagrebačkoj županiji: Dovoljno je pogledati na krov kuće i prijaviti se

U Zagrebačkoj županiji i ove se godine nastavlja projekt „Zaštita i očuvanje bijele rode“, što znači da vlasnici kuća i gospodarskih objekata na kojima je gnijezdo bijele rode mogu po gnijezdu ostvariti naknadu od 93 eura.

VELIKE ZAGREBAČKE PTICE: Zašto pokisla roda nije odletjela na jug već na Bundek i jesu li labudovi s Jaruna navikli na zimu?

Da bi to ostvarili, trebaju do 25. kolovoza ažurirati, odnosno dostaviti svoje podatke Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije koja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi spomenuti projekt kojim se želi očuvati gnijezda bijele rode, kao i pokriti dio troškova za popravak krovišta.

Što točno moraju napraviti vlasnici kuća koji već sudjeluju u projektu, a što oni koji na kućama imaju gnijezda, ali nisu u njega uključeni, navedeno je na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

Bijela roda (Na slici: Davor Pongracic / CROPIX)

Očuvanje staništa

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika. Na području Zagrebačke županije najviše roda je u Vrbovcu i Ivanić Gradu, te općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i više od 100 godina.

Najveća gnijezda mogu biti visoka i široka preko dva metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta.

Objava Dodatna ‘zarada’ u Zagrebačkoj županiji: Dovoljno je pogledati na krov kuće i prijaviti se pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version