Dio oporbe kreće u rat protiv reklama po Zagrebu: ‘Narušava se arhitektonski i kulturološki identitet grada’

Dio oporbe predvođen Klubom neovisnih zastupnika u sastavu Otto Barić, Višnja Fortuna, Ivica Lovrić i Gordana Rusak žele stati na kraj reklamama po Zagrebu. Zbog toga će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražiti izvješće o postavljanju plakata, reklama i reklamnih panoa na površinama
javne namjene.

Ističu kako je u gradu već duži niz godina prisutan veliki nered u javnom oglašavanju putem postavljanja plakata, reklama i reklamnih panoa na površinama javne namjene, a navode kako je problem eskalirao u protekle dvije godine.

Ozbiljno prozvali gradonačelnika Tomaševića: ‘Hoćete li po novom u gradske stanove smještati migrante?’

“Na području Grada Zagreba nalazi se 4231 reklamni pano, ukupne površine 57.500
četvornih metara. Najveći dio tih površina na kojim su postavljeni reklamni panoi je navodno ilegalan, a samo na javnim površinama ilegalno je čak 18.500 četvornih metara.
Takvim postupanjem čini se direktna šteta Proračunu Grada Zagreba, no također nastaju druge negativne i štetne posljedice.

‘Dolazi do svjetlosnog zagađenja’

Naime, ilegalno oglašavanje je dovelo i dovodi do devastacije zelenih površina te vizualnog
narušavanja javnog prostora čime se narušava arhitektonski i kulturološki identitet Grada
Zagreba. Također, poznato je kako noćnim oglašavanjem i emitiranjem svjetlosti dolazi do svjetlosnog zagađenja okoliša te se uvelike smanjuje kvaliteta i udobnost života građanki i građana Grada Zagreba koji stanuju u blizini postavljenih plakata”, navode u prijedlogu koji su uputili na Gradsku skupštinu.

Skidanja oglasa i reklama na Trgu bana Jelačića (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Iz Kluba neovisnih zastupnika tvrde kako se postavljenjem plakata oglašavanja stvara ugroza sigurnosti u prometu jer smatraju da se time uvelike ometa pažnja vozača.

Zagrepčani nisu previše sretni zbog novog prijedloga vlasti: ‘To je bezobrazno i pohlepno’

Traže izvješće

“Javnost je upoznata sa zadnjim slučajem postavljanja plakata na Knežiji, gdje se bespravno uništava zelena površina u blizini škole i vrtića kako bi se postavili temelji za reklamne panoe u Ulici Tina Ujevića.

S obzirom na sve navedeno te konstatacijom da su reakcije gradski nadležnih službi zakašnjele i nedostatne, potrebno je dostaviti izvješće o postavljenim plakatima, reklamama i reklamnim panoima na površinama javne namjene te u roku od šest mjeseci ukloniti bespravno postavljene plakate, reklame i reklamne panoe panoima na površinama javne namjene”, navode.

Ostaje vidjeti kako će ostali skupštinari u četvrtak reagirati na njihov prijedlog.

Objava Dio oporbe kreće u rat protiv reklama po Zagrebu: ‘Narušava se arhitektonski i kulturološki identitet grada’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version