‘ČOVJEK ZA NAROD’ Jedni ga slijepo slave, drugi beskompromisno preziru: ‘Sustavno zanemarivanje grada u svrhu lažnog glamura’

Da je živ, bivši gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, danas bi slavio svoj 67. rođendan.

Kontroverzni političar na čelu Zagreba je bio gotovo 21 godinu, a više od godinu dana nakon njegove smrti, može se reći da je postao zagrebačka verzija Tita, u smislu da ga dio građana prezire kao jednog od najkorumpiranijih političara, a drugi vide kao jednog od najvećih spasitelja Zagreba.

Uz krilaticu “Idemo delat”, Bandićevu vladavinu krase fontane i drugi građevinski projekti, ali i boravljenje u pritvoru zbog optužbi za korupciju, kao i česti odlasci među građane s kojima je razgovarao o svemu što ih zanima.

Stoga čitatelje Zagreb.infa pitali u našoj Facebook anketi: “Po čemu najviše pamtite Milana Bandića?”.

Uništavatelj Zagreba?

Kritičari nisu imali milosti te su sjećanja na to “kako je uništio Zagreb” počela navirati.

“Po laganju i nepristojnosti”, “Po kriminalu, uhljebništvu, sustavnom zanemarivanju grada u svrhu lažnog glamura, hrpi neandertalaca koji su došli za njim i postali gospoda”, “Po izuzetnoj sposobnosti vrijeđanja zdravog razuma i inteligencije kod velikog broja ljudi, bez posljedica”, nizali su se komentari neugodnih sjećanja Bandića.

“Po najvećoj pljački grada od kada Zagreb postoji, nepotizmu i primitivizmu. Ne ponovilo se”, istaknula je jedna čitateljica.

Učinio Zagreb metropolom?

No, oni koji su ga cijenili tijekom njegova života i u našoj anketi nisu imali drugo doli riječi hvale.

Tako se tu našlo i onih koji su tvrdili da je Bandić bio “čovjek od naroda” kao i da je “napravio svjetsku metropolu od Zagreba”.

“Po neumornoj energiji i karizmi kojom je zračio i najboljem gradonačelniku Zagreba, jer koliko god je možda imao mana, brinuo je istinski za malog čovjeka, za razliku od ostalih koji brinu samo za sebe i svoje fotelje! Počivaj u miru, dragi gradonačelniče”, “Najbolji gradonačelnik do sada. Šteta što ga nema. Dobar čovjek velikog srca za svakog”, “Najbolji gradonačelnik bio i ostat će uvijek i zauvijek. Počivao u miru”, nizali su se komentari sjećanja Bandićevih obožavatelja.

“Pamtim ga po otvorenosti prema svim, malim ljudima, brinuo o obiteljima sa vise djece, neumornoj požrtvovnosti za ovaj grad. Za njegovih mandata grad je bio uredan, čist; nije mu bilo teško ni lopatu uzeti u ruke. Grad se obnavljao; tramvajske pruge od Prečkog do Dubrave. Vidio se napredak, ma što druga strana govorila”, nabrojao je jedan naš čitatelj.

Plusevi i minusi

Među gorljivim mrziteljima i obožavateljima, našli su se i oni koji vide i pozitivne i negativne strane Bandićeve vlasti.

“Napravio dosta dobrog, a i lošeg. Pamtimo ga po sposobnosti i snalažljivosti, čovjek za narod”, “Napravio i dobrih i loših poslova kao i svatko od nas”, poručili su neki od naših čitatelja.

The post ‘ČOVJEK ZA NAROD’ Jedni ga slijepo slave, drugi beskompromisno preziru: ‘Sustavno zanemarivanje grada u svrhu lažnog glamura’ appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version